Čínske námorné sily nacvičovali zásahy proti pirátom prvýkrát spoločne s NATO

NETKY.SK • 27 November 2015, 10:43 • 2 min
Čínske námorné sily nacvičovali zásahy proti pirátom prvýkrát spoločne s NATO

PEKING - Čínske námorné sily, podieľajúce sa na protipirátskych hliadkach v Adenskom zálive, uskutočnili v stredu prvé spoločné cvičenie so silami NATO nasadenými v tejto misii, čo by malo prispieť k zlepšeniu vzájomnej komunikácie. Čínske ministerstvo obrany to dnes uviedlo vo svojom vyhlásení, ktoré cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zlepšenie spolupráce medzi Čínou a NATO pri operáciách v Adenskom zálive má umožniť zachovanie bezpečnosti a stability v tomto regióne, vyjadril sa čínsky rezort obrany bez uvedenia podrobností.


Popri vyhlásení zverejnil zábery rozhovoru dôstojníkov čínskej armády a NATO na lodnom mostíku a simulovaného zásahu komanda. Čína, ktorej obchodné lode a ropné tankery často využívajú vody medzi Jemenom a Somálskom, sa podľa Reuters podieľa na tamojších protipirátskych hliadkach so "zanietením", a to v období, keď sa Peking snaží o proaktívnejšiu zahranično-bezpečnostnú politiku.


Čínske vojnové lode tiež v priebehu tohto roka pomáhali evakuovať ľudí z Jemenu, ktorý momentálne sužuje občianska vojna. Čínski predstavitelia tento týždeň informovali o rokovaniach s Džibutskom na africkej strane prielivu medzi Adenským zálivom a Červeným morom, kde majú vzniknúť logistické "zariadenia" na podporu čínskych mierotvorných a protipirátskych misií. Peking predtým viackrát ubezpečil, že v zahraničí nechce budovať vojenské základne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona