Čínske ministerstvo zahraničných vecí predložilo oficiálnu sťažnosť na telefonát Trumpa s taiwanskou prezidentkou

NETKY.SK • 3 December 2016, 13:07 • 2 min
Čínske ministerstvo zahraničných vecí predložilo oficiálnu sťažnosť na telefonát Trumpa s taiwanskou prezidentkou

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že predložilo americkým úradom oficiálnu sťažnosť na telefonát novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

slovakia

left justify in out

"Zaregistrovali sme príslušné správy a vyjadrili sme protest príslušným americkým miestam," uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang.


"Je nevyhnutné poukázať na to, že vo svete existuje len jedna Čína a Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny. To je fakt, ktorý je všeobecne uznávaný medzinárodným spoločenstvom," dodal hovorca.


Vo vyhlásení sa nezmienil o podrobnostiach čínskej sťažnosti ani tom, komu konkrétne v USA ju Peking adresoval.
Trump dnes na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že ho kontaktovala taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, aby mu zablahoželala k víťazstvu vo voľbách prezidenta USA.


Krátko na to, ako sa na verejnosť dostali správy o tomto telefonáte, odchádzajúca vláda prezidenta USA Baracka Obamu v noci nadnes ubezpečila, že v politike "jednej Číny", ku ktorej sa Spojené štáty hlásia celé roky, nedošlo k zmenám.


Viaceré tlačové agentúry konštatovali, že Trumpov telefonát s Cchaj Jing-wen bol "veľmi nezvyčajný, pravdepodobne bezprecedentný" krok, keďže Spojené štáty majú s Taiwanom od roku 1979 prerušené diplomatické vzťahy. Televízia CNN vo svojom vysielaní konštatovala, že Trump telefonátom s Cchaj Jing-wen porušil diplomatický protokol.


Čínsky minister zahraničných vecí Wang I dnes na seminári o zahraničnej politike vyjadril nádej, že vzťahy Pekingu so Spojenými štátmi Trumpov telefonát s Cchaj Jing-wen neovplyvní. Dodal, že "politika jednej Číny je základom zdravého vývoja čínsko-amerických vzťahov."



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona