Čínske lunárne vozidlo ukončilo po 31 mesiacoch svoju činnosť

NETKY.SK • 3 August 2016, 13:53 • 2 min
Čínske lunárne vozidlo ukončilo po 31 mesiacoch svoju činnosť

PEKING - Čínske lunárne vozidlo Nefritový králik po 31 mesiacoch činnosti plánovane prestalo so zberom údajov na povrchu Mesiaca. Informovali o tom dnes čínske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Lunárne vozidlo bolo dopravené na Mesiac 14. decembra 2013, keď pristálo v oblasti Mare Imbrium (Mora dažďov) južne od krátera Laplace F. spolu s pristávacím modulom Čchang-e 3.

 

Čchang-e 3 prešiel 28. júla na 14 dní do stavu hibernácie počas mesačnej noci, zatiaľ čo Nefritový králik (Jü-tchu) ukončil svoju činnosť.

 

Dáta, ktoré Nefritový králik prostredníctvom kamier, teleskopov a radarov na Mesiaci získal a odoslal na Zem, vedcom pomohli pochopiť geologickú evolúciu tohto vesmírneho telesa.

 

Čína sa na budúci rok chce pokúsiť vyslať na Mesiac nepilotovanú misiu Čchang-e 5, ktorej úlohou bude odobrať na Mesiaci vzorky a vrátiť sa s nimi na Zem. Podobné lety sa zatiaľ úspešne podarilo realizovať len Rusku a Spojeným štátom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies