Čínske konzorcium NEVS, vlastník Saabu, požiadalo súd o ochranu pred veriteľmi

NETKY.SK • 28 August 2014, 14:10 • 2 min
Čínske konzorcium NEVS, vlastník Saabu, požiadalo súd o ochranu pred veriteľmi

ŠTOKHOLM - Čínske konzorcium, ktoré je vlastníkom švédskej automobilky Saab, dnes požiadalo súd o ochranu pred veriteľmi.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť National Electric Vehicle Sweden (NEVS) prevzala švédskeho výrobcu vozidiel v roku 2012. Informovala o tom agentúra DPA.
     

"Rokovania s dvoma globálnymi výrobcami áut stále prebiehajú, ale vzhľadom na ich zložitosť potrvajú dlhšie, ako sme očakávali," uviedol prezident NEVS Mattias Bergman vo vyhlásení. Dodal, že firma uhradí všetky dlhy dodávateľom.
     

Okresný súd vo Vanersborgu teraz skúma žiadosť automobilky. Ak sa rozhodne jej vyhovieť, určí administrátora, ktorý preverí situáciu v NEVS aj podnikateľské plány.
     

Automobilka už v máji zastavila výrobu vo svojom hlavnom závode Trollhattane na západe Švédska pre finančné problémy. 
     

Majoritným vlastníkom NEVS je hongkonský National Modern Energy Holdings, ktorý vlastní 78-% podiel vo firme. Zvyšok patrí spoločnosti Qingbo Investment, ktorá čelí obvineniam, že si neplnila svoje záväzky, čo sa týka financovania prevádzky automobilky.
     

NEVS dúfa, že vďaka žiadosti o ochranu pred veriteľmi získa čas a odklad platieb, ktoré od nej požadujú dodávatelia.
     

Konzorcium sa však obáva, že ak mu švédske úrady prikážu, aby predal aktíva Saabu a vyplatil dlhy dodávateľom, bude to mať negatívny vplyv na jeho rokovania s potenciálnymi zahraničnými investormi.
     

Podľa nepotvrdených správ jedna z veľkých zahraničných automobiliek má záujem o podiel v NEVS a druhá uvažuje o spolupráci na vývoji budúcej platformy.
     

Do roku 2010 bol vlastníkom Saabu americký koncern General Motors, od ktorého ho najskôr prevzal holandský výrobca športových áut Spyker. Tomu sa však nepodarilo uskutočniť reorganizáciu a nájsť nových investorov, preto vyhlásil v roku 2011 bankrot.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona