Čínske investície v Európe vlani medziročne vzrástli o 77 %

NETKY.SK • 10 Január 2017, 18:25 • 2 min
Čínske investície v Európe vlani medziročne vzrástli o 77 %

PEKING - Čínske priame zahraničné investície vo svete vlani medziročne vzrástli o 40 % na 180 miliárd eur. Nemecko z nich získalo 11 miliárd eur a z Európskej únie sa stalo pre čínskych investorov najpríťažlivejšie.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov berlínskeho ústavu Merics zameraného na Čínu a Rhodium Gruppe je potom z Únie na druhom mieste Veľká Británia. Po prvý raz sa však stalo, že z Číny zakotvilo v Nemecku viac kapitálu než opačne.

 

Číňanov najviac zaujímajú najpoprednejšie technológie a high-tech výrobné kapacity. Ich skupovanie alebo prenikanie do nich však začína narážať na silnejúci odpor politických kruhov.

 

Európania investujú v Číne opatrnejšie. Už štvrtý rok po sebe vlani neprekročili osem miliárd eur. Pokles európskych priamych zahraničných investícií v Číne súvisí so znižovaním tempa rastu druhej najsilnejšej ekonomiky sveta, poklesom miery zisku z podnikania a pretrvávajúcich prekážok pre zahraničných investorov v krajine.

 

Vlani čínske firmy investovali v Európe 35 miliárd eur. Suma vzrástla medziročne o 77 %. Štúdia ústavu Merics a skupiny Rhodium odhaduje, že prírastok objemu čínskych investícií v Európe nebude tento rok taký výrazný ako v roku 2016. Čínske úrady sprísnili kontrolu vývozu kapitálu. Jeho odliv totiž vyvolal nervozitu Pekingu. Aj v Nemecku a niektorých ďalších európskych krajinách skupovanie popredných firiem podnietilo obrannú reakciu politických špičiek.

 

Spolitizovanie a možné sprísnenie pravidiel pre zahraničné investície v Európe vytvorí potenciálne prekážky pre ďalšiu čínsku expanziu v Európe. Ako bude starý kontinent reagovať na investície z Číny, to z pohľadu autorov štúdie závisí v prvom rade od reformných krokov Pekingu. „Iba keď Čína posilní úlohu voľnej súťaže a vytvorí rovnaké podmienky pre zahraničné podniky doma, sa čínske investície v Európe budú môcť posudzovať pre všetky strany ako prínosné," uvádza sa v nej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies