Čínske investície do Európy a USA dosiahli vlani rekordných 38 mld. USD

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 13:13 • 2 min
Čínske investície do Európy a USA dosiahli vlani rekordných 38 mld. USD

ŠANGHAJ - Čínske investície v Európe a Spojených štátoch dosiahli v minulom roku rekordné hodnoty. Ukázala to dnes zverejnená správa právnickej spoločnosti Baker & McKenzie a poradenskej firmy Rhodium Group.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane, tempo rastu investícií sa v porovnaní s rokom 2014 spomalilo. Informovali o tom agentúra Sin-chua a britský denník The Financial Times. Podľa Baker & McKenzie investovali čínske štátne a súkromné firmy v Európe, konkrétne na území Európskej únie plus Švajčiarsko a Nórsko, 23 miliárd USD (20,96 miliardy eur) a na území Spojených štátov 15 miliárd USD. To je nový rekord.

 

Na druhej strane, tempo rastu bolo v porovnaní s rastom investícií v predchádzajúcom roku omnoho slabšie. V roku 2014 investovali Číňania v Európe 18 miliárd USD a výsledok za minulý rok tak predstavuje 28-% rast. Pre porovnanie, v roku 2014 oproti roku 2013 sa objem investícií zvýšil až dvojnásobne.

 

Čo sa týka jednotlivých krajín, v Európe najviac investícií smerovalo do Talianska, Francúzska a Británie. V rámci USA sústredili Číňania svoje investície najmä do štátov New York, Kalifornia a Texas. V eurozóne dosiahli priame investície čínskych firiem 17,1 miliardy USD, čo oproti roku 2014 znamená rast o 37 %. Z pohľadu sektorov sa čínske spoločnosti najviac zamerali na nehnuteľnosti, automobilový sektor, financie a oblasti informačných technológií.

 

Podľa The Financial Times by čínske firmy mali v tomto trende pokračovať a za tento rok zaznamenať nový rekord. Dôkazom sú oznámené predbežné dohody čínskych firiem za prvých šesť týždňov, ktorých hodnota sa odhaduje na 70 miliárd USD. Čísla sú však len predbežné a nie všetky akvizície sa podarí zrealizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies