Čínske firmy stornovali nákupy z USA a Európy za desiatky miliónov dolárov

NETKY.SK • 6 Február 2017, 15:23 • 2 min
Čínske firmy stornovali nákupy z USA a Európy za desiatky miliónov dolárov

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nákupný apetít čínskych firiem v západných priemyselných krajinách sa v poslednom období citeľne zmiernil. Mnohé rozpracované nákupy stornovali. Ale neviedlo to k horšiemu medziročnému výsledku.

slovakia

left justify in out

Vlani čínske podniky ohlásili, že sa rozhodli stornovať nákupy firiem za 74 miliárd USD (68,89 miliardy eur). Uviedla to v štúdii advokátska kancelária Baker-McKenzie. V tomto roku by ich nákup mal stagnovať.

 

Michael DeFranco, vedúci oddelenia fúzií a akvizícií kancelárie, uviedol, že Číňania by mohli v tomto roku však aj tak uskutočniť veľa ďalších nákupov v Severnej Amerike a v Európe. Ale očakáva sa, že dôjde v tejto činnosti k prechodnému poklesu aktivity.

 

Príčiny sa nachádzajú na oboch stranách. Peking kontroluje odlev kapitálu do zahraničia. Západné vlády začali prísnejšie skúmať, či prevzatia, o ktoré majú Číňania záujem, povolia.

Číňania nakúpili vlani v Severnej Amerike a v Európe priemyselné kapacity a nehnuteľnosti za 94,2 miliardy USD. Suma bola o viac ako 100 % vyššia než v roku 2015.

 

Do štatistiky sa zachytili len transakcie, ktoré sa dokončili. Preto sa môže údaj advokátskej kancelárie odlišovať od údajov iných podobných štatistík. Napríklad poradenská spoločnosť EY (predtým Ernst & Young) uviedla, že Číňania investovali vlani v samotnej Európe 86 miliárd USD.

 

Čínske firmy budú v nákupoch kapacít pokračovať. Čínsky prezident Si Ťin-pching to minulý mesiac na Svetovom hospodárskom fóre povedal jasne. "Ale nové politické trendy," ako povedal Thomas Gilles z kancelárie Baker-McKenzie, vedúci úseku pre regióny Európa, Blízky východ, Afrika a Čína: „zo strany politiky a úradov povedú k tomu, že sa vyhliadky (pre Číňanov) budú v dohľadnom čase zhoršovať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies