Čínske firmy nemajú dostatok odborných pracovníkov

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 11:59 • 2 min
Čínske firmy nemajú dostatok odborných pracovníkov

nske firmy nemajú dostatok odborných pracovníkov - Svet Nedostatok odborných pracovníkov sa stáva limitujúcim faktorom ďalšieho rozvoja čínskej ekonomiky. Predseda správnej rady nemeckej spoločnosti Festo Eberhard Veit povedal, že až 90 % čínskych firiem

slovakia

left justify in out

img

Nedostatok odborných pracovníkov sa stáva limitujúcim faktorom ďalšieho rozvoja čínskej ekonomiky. Predseda správnej rady nemeckej spoločnosti Festo Eberhard Veit povedal, že až 90 % čínskych firiem ich teraz márne hľadá na trhu.
      Festo sa zameriava na automatizáciu výroby. Jeho školiacu divíziu Festo Didactic čaká veľký rozvoj. Veľa ľudí vyškolí a zaučí nielen pre svoje potreby, ale bude ich pripravovať aj pre ďalšie nemecké firmy, ktoré podnikajú v Číne.
      "Ak chceme žať, najprv musíme investovať," uviedol Veit pre agentúru DPA. Záujem o odbornú výchovu je v krajine veľký. Didactic by mal svoje výnosy každé tri roky zvýšiť o 100 %.
      Festo pôsobí v Číne od roku 1985. A práve fakt, že je tam už viac ako 25 rokov, mu pomohlo k dosiahnutiu kľúčovej pozície vo výchove a vzdelávaní odborníkov pre vybraný priemyselný odbor. Firma nadviazala kontakty s viac ako 500 zákazníkmi, medzi nimi je aj takmer 100 univerzít.
      Čínske univerzity absolvujú ročne desaťtisíce inžinierov, ale inžinieri nie sú pripravení pre prax. Ich znalosti sú len teoretické. Nemecké firmy doškoľujú nových zamestnancov pre svoje potreby ešte dva roky.
      Nemecké spolkové ministerstvo vzdelávania a výskumu od roku 2004 realizuje spolu s firmami Festo, Siemens, Bosch a inými na renomovanej univerzite Tongji projekt vzdelávania technikov s tesným spojením s praxou.
      Študijný program doteraz absolvovalo 450 študentov a jeho výsledky sú presvedčivé. V Šanghaji je už aj 50 mladých Nemcov, ktorí sa pripravujú na činnosť v prekvitajúcom nemecko-čínskom obchode. A to, že sa usilovne učia čínštinu, je samozrejmosťou.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies