Čínske devízové rezervy klesli v auguste o desiatky miliárd dolárov

NETKY.SK • 7 September 2015, 15:09 • 2 min
Čínske devízové rezervy klesli v auguste o desiatky miliárd dolárov

PEKING - Devízové rezervy Číny klesli v auguste takmer o 94 miliárd USD, čo predstavuje najvýraznejší mesačný pokles rezerv v absolútnych číslach a jeden z najvyšších za posledné roky z pohľadu percentuálneho vyjadrenia. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portály RTTNews a WSJ.

slovakia

left justify in out

Čínska centrálna banka dnes oznámila, že devízové rezervy klesli v auguste 2015 oproti júlu o 93,9 miliardy USD (84,31 miliardy eur). Zatiaľ čo na konci júla dosahovali devízové rezervy Číny 3,65 bilióna USD, koncom augusta to bolo 3,56 bilióna USD.

 

Je to historicky najväčší pokles v priebehu mesiaca v absolútnom vyjadrení a v percentuálnom vyjadrení najväčší za viac než tri roky. Dôvodom je agresívna intervencia centrálnej banky s cieľom zabrániť voľnému pádu kurzu jüanu a obmedziť odlev kapitálu z Číny. Napriek tomu nie je pokles rezerv dramatický, keďže sa očakával v podstatne výraznejšom rozsahu.

 

Devízové rezervy Číny, ktoré sú aj po historickom poklese najvyššie na svete, postupne klesajú už od júna minulého roka. Vtedy dosiahli svoje maximum na úrovni 3,99 bilióna USD. Rastúce obavy o ďalší vývoj čínskej ekonomiky však znervóznili investorov, ktorí začali sťahovať svoje peniaze z krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona