Čínske banky v auguste predali rekordný objem devíz

NETKY.SK • 14 September 2015, 16:03 • 2 min
Čínske banky v auguste predali rekordný objem devíz

ŠANGHAJ - Čínska centrálna banka a komerčné banky predali v auguste devízy za 723,8 miliardy CNY (100,5 miliardy eur). To je zďaleka najviac od začiatku zaznamenávania tohto údaju a ukazuje to zintenzívnenie odlevu kapitálu po augustovej devalvácii jüanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúci rekordný odlev zaznamenaný v júli dosiahol celkovo 249,1 miliardy CNY. Čísla vypočítala agentúra Reuters na základe údajov od čínskej centrálnej banky. Ukazujú cenu, ktorú Peking platí za to, aby zabránil ďalšiemu pádu domácej meny z dôvodu obáv o zdravie druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Ďalším faktorom je očakávaný nárast úrokových sadzieb v USA.

 

Ekonóm spoločnosti Mizuho Securities Šen Ťien-kuang uviedol, že uvedené čísla signalizujú, že tlak na predaj jüanu zostáva vysoký. "Tiež to ukazuje, že centrálna banka bude v najbližších mesiacoch pokračovať v intervenciách na devízovom trhu, keďže sa naďalej očakáva devalvácia."

 

Podľa obchodníkov bol však čistý odlev v rámci očakávaní trhu. Podľa expertov predaje devíz sa od septembra spomalia, aj keď neistota pretrváva. Čínska centrálna banka prekvapila trhy 11. augusta, keď devalvovala jüan takmer o 3 %. Odvtedy sa Peking snaží stabilizovať kurz domácej meny a z tohto dôvodu predáva devízové rezervy rekordným tempom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies