Čínska vláda zastavila výstavbu okázalých budov

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 15:51 • 2 min
Čínska vláda zastavila výstavbu okázalých budov

PEKING - Čínske komunistické vedenie sa rozhodlo na päť rokov pozastaviť výstavbu nových vládnych budov, čím reaguje na pobúrenie verejnosti nad správami o plytvaní v podobe okázalých úradných komplexov. V utorok o tom informovali štátne médiá, podľa ktorých príslušne moratórium odsúhlasila ústredná vláda v Pekingu.

slovakia

left justify in out

Okrem úradných budov sa opatrenie vzťahuje aj na iné zariadenia budované ako školiace strediská či hotely, uvádza tlačová agentúra Sin-chua. Najnovší krok je zrejme súčasťou kampane pod vedením nového prezidenta Sia Ťin-pchinga, ktorá má presvedčiť verejnosť, že komunistická strana bojuje proti korupcii a plytvaniu verejnými prostriedkami.

Čínski používatelia internetu v uplynulých rokoch vyjadrovali pobúrenie nad správami o mimoriadne nákladných vládnych budovách, ako je napríklad sídlo samosprávy v chudobnej provincii An-chuej vybudované na ploche väčšej ako zaberá známy americký Pentagon. Pozornosť priťahuje i vládna budova v centrálnej provincii Ťiang-si, ktorej súčasťou je hodinová veža postavená za približne 34 miliónov eur. Projekty bývajú spájané s korupciou, ekonómovia však poukazujú aj na neudržateľnosť vládnej politiky podporovania rastu prostredníctvom takýchto investícií. Napriek moratóriu, ktoré ohlásil ešte v marci premiér Li Kche-čchiang budú mocť vládne zložky naďalej investovať do rekonštukcií svojich úradov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies