Čínska vláda predstavila rover a sondu, ktoré pošle na Mars

NETKY.SK • 25 August 2016, 10:49 • 2 min
Čínska vláda predstavila rover a sondu, ktoré pošle na Mars

PEKING - Čína predstavila svetu dizajn novej vesmírnej sondy a roveru, ktoré plánuje použiť počas svojej misie na planétu Mars. Štart misie plánujú v polovici dvadsiatych rokov.

slovakia

left justify in out

Počítačom generované snímky ukazujú pristávací modul, šesťkolesový rover a sondu, ktoré budú skúmať povrch planéty. Čínski vedci dúfajú, že sa im podarí získať dáta o pôde, atmosfére a iných prvkoch Marsu a tiež akékoľvek údaje o vode či ľade, ak ich nájdu. Vláda tiež spustila verejnú súťaž, v ktorej môžu ľudia vyberať meno a logo sondy.

 

Čínsky vesmírny program zaznamenal v posledných rokoch veľký pokrok. Jedným z posledných úspechov bolo vypustenie kvantového satelitu, ktoré sa uskutočnilo 16. augusta. Po 31 mesiacoch skúmania Mesiaca tiež na začiatku augusta oznámili koniec prevádzky mesačného roveru Yutu, ktorý bol tiež známy pod anglickým názvom Jade Rabbit.

 

Záujem o výskum planéty Mars v poslednej dobe narastá. Spojené štáty americké sú však zatiaľ jedinou krajinou, ktorej sa úspešne podarilo poslať na povrch rover. K Marsu sa však chystá aj spoločná európsko-ruská misia. Čína by bola po USA, Rusku/ZSSR, Európe a Indii piata, ktorej sa podarilo dostať svoj stroj na obežnú dráhu Marsu. Čína tiež nedávno dokončila najväčší rádioteleskop na svete a vypustila vesmírnu raketu novej generácie, ktorú využije v nadchádzajúcich misiách vrátane tej k planéte Mars.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona