Čínska vláda nechá detaily novej "politiky dvoch detí" na provincie

NETKY.SK • 30 Október 2015, 09:29 • 2 min
Čínska vláda nechá detaily novej "politiky dvoch detí" na provincie

PEKING - Čínska vláda ponechá detaily zavedenia novej "politiky dvoch detí" v krajine na jednotlivé provincie. Oznámil to dnes hlavný čínsky úrad pre plánované rodičovstvo.

slovakia

left justify in out

Štátna komisia pre zdravotníctvo a plánované rodičovstvo vo vyhlásení zverejnenom na internete uviedla, že páry, ktoré spĺňajú podmienky na druhé dieťa, budú musieť ešte stále žiadať o súhlas úrady. Zdôraznila však, že schvaľovacie konanie bude už oveľa jednoduchšie a celý proces sa časom zmení len na bežnú registráciu.

 

Očakávaný prírastok obyvateľstva - ani napriek tlaku na zdroje - neovplyvní strategické environmentálne ciele Číny, dodala komisia, o ktorej oznámení informovala agentúra Reuters.

 

Vládnuca Komunistická strana Číny vo štvrtok po zasadnutí svojho ústredného výboru oznámila, že zmierni obmedzenia týkajúce sa počtu detí v rodinách, známe ako politika jedného dieťaťa, a v budúcnosti umožní všetkým párom mať dve deti.

 

Podľa dnešného vyhlásenia štátnej komisie sa bude zmena týkať približne 90 miliónov párov, pričom sa očakáva, že ekonomicky aktívne obyvateľstvo v krajine vo veku 15-59 rokov sa do roku 2050 rozrastie o približne 30 miliónov ľudí, čo stabilizuje očakávania hospodárskeho rastu.

 

Čína už pred dvoma rokmi uvoľnila obmedzenia počtu detí v rodinách, zavedené koncom 70. rokov s cieľom zabrániť populačnej explózii a znížiť využívanie nedostatočných zdrojov. Bez týchto opatrení by mala dnes krajina podľa odhadov o 300 miliónov obyvateľov viac.

 

Čínska akadémia spoločenských vied navrhla povoliť dve deti v rodinách ako riešenie problému starnutia spoločnosti a poklesu pôrodnosti. Podľa oficiálnych údajov pripadá na jednu Číňanku v priemere menej než 1,6 dieťaťa, pre stabilnú populáciu je však potrebných 2,1 dieťaťa na jednu ženu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies