Čínska vláda chce zamedziť korupcii, funkcionárom zakázala golf aj obžerstvo

NETKY.SK • 22 Október 2015, 09:59 • 2 min
Čínska vláda chce zamedziť korupcii, funkcionárom zakázala golf aj obžerstvo

PEKING - Čínska vládnuca komunistická strana zakázala svojim funkcionárom hranie golfu a nadmernú konzumáciu jedál a nápojov. Tieto aktivity zaradila na už existujúci zoznam prehreškov, ktoré majú zamedziť korupčným praktikám straníckych a štátnych činiteľov, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Nová úprava predpisov výslovne zaraďuje extravagantné jedenie a pitie, ako aj hranie golfu medzi porušenia straníckej disciplíny," uvádza sa v správe štátnej tlačovej agentúry Sinchua. Sprísnené boli aj pravidlá v oblasti sexuálneho správania. Kým doterajšie znenie straníckeho kódexu zapovedalo funkcionárom len milenecké vzťahy a mimomanželskú súlož, nová úprava zakazuje akékoľvek "nevhodné" sexuálne kontakty. Aktualizovaný etický kódex, záväzný pre všetkých 88 miliónov členov komunistickej strany, vystríha funkcionárov pred vytváraním klík a pred extravagantným životným štýlom a vyzýva ich, aby neuprednostňovali osobné a rodinné záujmy pred verejným blahom.

 

Čínsky prezident a generálny tajomník komunistickej strany Si Ťin-pching vedie od svojho nástupu k moci rozsiahlu kampaň voči korupcii, ktorej už padlo za obeť množstvo predstaviteľov na vyšších i nižších úrovniach moci. Podľa kritikov si prezident týmto spôsobom upevňuje osobné postavenie a zbavuje sa potenciálnych mocenských konkurentov. Protikorupčná kampaň vychádza v ústrety náladám čínskej verejnosti, ktorá je pobúrená výstredným životným štýlom časti funkcionárov a úradníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona