Čínska vláda chce obyvateľom prideľovať body za správanie: Ak ich bude primálo, nedostanú sa ani do MHD

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 11:00 • 2 min
Čínska vláda chce obyvateľom prideľovať body za správanie: Ak ich bude primálo, nedostanú sa ani do MHD

Obyvatelia Číny budú pod drobnohľadom.

slovakia

left justify in out

Čínska vláda už v minulosti zaviedla niekoľko kontroverzných opatrení, ktoré mali tendenciu smerovať k sledovaniu obyvateľstva. Fungovali tu dva systémy takzvaných sociálnych kreditov prevádzkované spoločnosťami Sesame Credit a Tencent. Boli však založené na báze dobrovoľnosti. Teraz sú Číňania znepokojení oveľa viac, pretože krajina začína testovať povinný program, ktorý im bude prideľovať body na základe ich správania.

 

Bodový systém by mal fungovať na základe sledovania aktivity jednotlivcov. Všímať si budú od toho, či platia za lístok v hromadnej doprave, či vychovávajú deti a navštevujú rodičov, až po ich názory publikované na sociálnych sieťach a dokonca aj názory ľudí s ktorými sa stretávajú. Akonáhle sa budú vymykať tomu, čo je v rámci Číny považované za prospešné, body pôjdu dolu.

 

Kritici sú z takéhoto prístupu vlády zdesení a obviňujú ju zo snahy presadzovať určitý spôsob myslenia a spoločenskej morálky. Oni sa však obhajujú, že jediným cieľom je napomôcť čínskej ekonomike a rozvoju. Systém by vraj mohol byť užitočný aj pri stanovovaní dôveryhodnosti človeka napríklad pri riešení pôžičiek.

 

Faktom ale ostáva, že mechanizmus, ktorý by mal byť plne v prevádzke do roku 2020, bude verejný a dosiahnuté „skóre“ bude rozhodovať o tom, ako sa jednotlivcovi bude dariť. Pokiaľ bude príliš nízke, môže sa stať, že sa nedostane ani do autobusu, prípadne, že jeho deťom nebude umožnené vzdelanie na požadovanej škole. Naopak dostatok bodov zabezpečí mnohé výhody od prednostného vybavovania na letisku až po hodnotnejšie víza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies