Čínska vesmírna stanica má meškanie: Atmosférou preletí najskôr v nedeľu večer

NETKY.SK • 1 Apríl 2018, 13:10 • 2 min
Čínska vesmírna stanica má meškanie: Atmosférou preletí najskôr v nedeľu večer

BRATISLAVA - Európska vesmírna agentúra (ESA) v sobotu na základe najnovších meraní posunula očakávaný návrat prvej čínskej vesmírnej stanice na Zem o viac ako deň.

slovakia

left justify in out

Podľa aktuálnych informácií má vesmírna stanica Tchein-kung 1, ktorá je od roku 2016 nefunkčná, vletieť do zemskej atmosféry niekedy medzi nedeľou večer a pondelkom ráno. Doteraz sa pritom ako najpravdepodobnejšia javila sobota. Posun je podľa nemeckej televízie Deutsche Welle spôsobený zmenami v intenzite slnečnej aktivity.

Zhruba 90 percent objemu sondy zhorí pri prelete atmosférou a iba zvyšných desať percent dopadne na zem. Problém je, že nikto nevie, kam presne zvyšok vesmírnej stanice dopadne. Experti z ESA aj z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Čínu obviňujú, že nad stanicou stratila kontrolu a príliš sa nestará o to, ako a kam spadne.

Podľa ESA môže nespálená časť čínskej vesmírnej stanice spadnúť prakticky kamkoľvek medzi 43 rovnobežkou severnej a 43 rovnobežkou južnej zemepisnej šírky. To znamená, že zasiahnuť môže juh Európy, Afriku, Čínu, Južnú Ameriku, Austráliu a väčšinu územia Spojených štátov. Mimo ohrozenia je len severná a stredná Európa vrátane Slovenska, Kanady a Ruska.

Vedci upokojujú obyvateľov, že pravdepodobnosť, že by zvyšok vesmírnej stanice na niekoho spadol, je veľmi nízka, podľa expertov oslovených agentúrou AP je menšia ako jedna k biliónu.

Stanica Tchein-kung 1, v preklade Vesmírny palác 1, bola vypustená na orbit v roku 2011 a bola prvou čínskou vesmírnou stanicou. Vystriedali sa na nej dve posádky, pričom tá druhá sa vrátila na Zem v roku 2013 a odvtedy bola stanica neobývaná. Čína s ňou stratila kontakt v roku 2016 a odvtedy jej obežná dráha postupne klesá stále nižšie k Zemi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona