Čínska sonda Čchang-e 3 pristála na Mesiaci

NETKY.SK • 15 December 2013, 10:19 • 2 min
Čínska sonda Čchang-e 3 pristála na Mesiaci

BRATISLAVA - Sonda priviezla na Mesiac vozidlo Jü-tchu určené na výskum mesačného povrchu.

slovakia

left justify in out

Čínska vesmírna sonda Čchang-e 3 pristála v sobotu na Mesiaci, kam priviezla vozidlo Jü-tchu určené na výskum mesačného povrchu. Čína sa tak stala po USA a Sovietskom zväze treťou krajinou, ktorá na Mesiac dopravila svoju sondu. Čchang-e 3 je zároveň prvou čínskou sondou, ktorá pristála na inom vesmírnom telese.

Štart sondy sa uskutočnil 1. decembra z kozmodrómu Si-čchang, pričom do vesmíru ju vyniesla raketa Čchang-čeng 3B. K pristátiu došlo v oblasti Sinus Iridum na severnej pologuli, pričom šlo o prvé mäkké pristáte na Mesiaci od roku 1976. Pristávací manéver trval jedenásť minút, pričom o osem minút neskôr sonda poslala prvé zábery mesačného povrchu. Ešte v ten istý deň vozidlo Jü-tchu zišlo z pristávacej časti sondy a absolvovalo krátku jazdu. Misia sondy Čchang-e 3 by mala trvať rok, zatiaľ čo vozidlo Jü-tchu bude mesačný povrch skúmať približne tri mesiace. Jeho úlohou bude hľadať prírodné zdroje, ktoré by sa v budúcnosti dali na Mesiaci ťažiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona