Čínska polícia zatkla štyroch podozrivých z podvodu na princípe Ponziho schémy

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 20:00 • 2 min
Čínska polícia zatkla štyroch podozrivých z podvodu na princípe Ponziho schémy

PEKING – Polícia v meste Xi'an, ktoré leží na severozápade Číny, zatkla hlavného podozrivého a troch komplicov kvôli podozreniu z podvodnej pyramídovej schémy týkajúcej sa kryptomien. Podľa správ mali páchatelia podviesť viac ako 13.000 investorov, od ktorých vylákali viac ako 86 miliónov juanov (11 miliónov eur).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlavný podozrivý, ktorého priezvisko je Zheng, mal začať s prípravami tohto podvodu už v októbri minulého roku. Zheng oklamal investorov pomocou kryptomeny Da Tang Coin (DTC), ktorá je prepojená s firmou DTC Holding v Hongkongu.

 

img

 

Firma mala propagovať projekt, ktorý sa podľa správ javil ako Ponziho schéma. Tento projekt bol vo veľkom propagovaný v mestách Phnom Penh, Xi'an, Ningbo a ďalších, kde investorom sľubovali 80.000 juanov (11.000 eur), ako denný výnos, ak investujú minimálne tri milióny juanov (približne 387.000 eur) do nákupu tokenov Da Tang Coin, ktorého cena bola tri juany (0,39 eur). Páchateľom sa touto metódou podarilo získať veľký objem investícií počas krátkeho obdobia medzi 15. až 28.marcom 2018.

 

img

 

Polícia tiež informovala, že spoločnosť si najala muža s výzorom cudzinca, aby to vyzeralo dôveryhodne, že ich startup má medzinárodnú podporu. Podvodníci sľubovali zisky z budúcich zalistovaní kryptomeny DTC na svetových kryptoburzách a investorov uisťovali, že tokeny DTC budú čoskoro mať využitie aj v reálnom svete, vo vzdelávaní či retailových platbách.

 

img

 

V minulom roku bolo v Číne podobným spôsobom (MLM, Ponziho scéma, pyramídová schéma) podvedených až 47.000 ľudí, čo od augusta 2017 viedlo k zatknutiu 37 osôb. V januári tohto roku čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti vydalo oznámenie, v ktorom zdôraznili ich program na očistenie krypto priestoru od MLM schém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies