Čínska kozmická loď Šen-čou 9 sa úspešne vrátila na Zem

NETKY.SK • 29 Jún 2012, 06:35 • 2 min
Čínska kozmická loď Šen-čou 9 sa úspešne vrátila na Zem

Čínska kozmická loď Šen-čou 9 sa úspešne vrátila na Zem

slovakia

left justify in out

img

Čínska kozmická loď s tromi členmi posádky sa dnes úspešne vrátila na Zem z obežnej dráhy.
      Kozmická loď Šen-čou 9, na palube ktorej sa nachádzala prvá čínska kozmonautka (taikonautka) a jej dvaja mužskí kolegovia, pristála v stepnej oblasti čínskeho regiónu Vnútorné Mongolsko.
      Čína označila skončenú 13-dňovú vesmírnu misiu, na ktorej sa podarilo posádke spojiť s experimentálnym modulom Tchien-kung 1 (Nebeský palác), za významný krok k zriadeniu stálej vesmírnej stanice na orbite.
      Na palube bola aj prvá taikonautka, 33-ročná armádna pilotka Liou Jang. Zvyšok posádky tvorili Ťing Chaj-pcheng a Liou Wang.
      Misia lode Šen-čou 9 bola štvrtým čínskym vesmírnym letom s ľudskou posádkou a prvým od roku 2008. Kozmonauti okrem spojenia sa s modulom Tchien-kung 1 uskutočnili na jeho palube viaceré vedecké experimenty zamerané najmä na monitorovanie zdravotného stavu kozmonautov počas pobytu na dočasnej vesmírnej stanici.
      Od roku 2003, keď Čína ako tretia krajina na svete vyslala do vesmíru človeka vlastnými technickými prostriedkami, zaznamenáva jej vesmírny program neustály pokrok.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies