Čínska ekonomika zažije šok, prognózuje MMF

NETKY.SK • 31 August 2020, 11:41 • 2 min
Čínska ekonomika zažije šok, prognózuje MMF

Medzinárodný menový fond (MMF) prognózuje, že druhá najsilnejšia ekonomika bude expandovať najhoršie za ostatné roky.

slovakia

left justify in out

Niečo naznačujú už aj kroky bánk. Keďže pod vplyvom ekonomickej krízy v súvislosti s koronavírusom môžu narastať počty takzvaných zlých úverov, musia sa finančníci náležite poistiť. Z toho dôvodu sa päť najväčších čínskych bánk pripravuje na ďalší nárast takýchto úverov. Tento fakt už prakticky oslabil tieto najväčšie bankové domy v Číne. Ich zisky poklesli.

 

img

 

Desatina zisku

Ide o banky Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China a Bank of Communications. Ich hospodárske výsledky boli prezentované minulý týždeň. Výsledky ukázali, že všetkých päť najväčších bánk v najľudnatejšej krajine sveta v prvom polroku 2020 stratilo minimálne 10 % zo ziskov. Stoja za tým práve kroky súvisiace so zabezpečením sa pred zlými úvermi. Na to si banky museli odložiť viac peňazí do rezerv. Takto však urobila väčšina svetových bánk.

 

img

 

Peking chce podporu ekonomiky

Analytik firmy CreditSights Jason Tan prezradil pre CNBC, že vláda Čínskej ľudovej republiky požiadala bankové domy, aby "podporili ekonomiku na úkor vlastnej prevádzkovej sily". Banky môžu firmám pomôcť aj tak, že odložia ich splátky úverov, ale aj znížením samotného úročenia.

 

img

 

Podľa prognóz MMF sa druhá najväčšia ekonomika sveta tento rok posilní expandovaním len o 1 %. Išlo by tak o najslabší rast za ostatných 40 rokov. Stoja za tým najmä celosvetové opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies