Čínska centrálna banka zvažuje vlastnú digitálnu menu

NETKY.SK • 26 Január 2018, 17:00 • 2 min
Čínska centrálna banka zvažuje vlastnú digitálnu menu

PEKING – Čínska centrálna banka (PBoC) uvažuje o svojej vlastnej digitálnej mene, ktorá však nemusí byť založená na technológii blockchain.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa miestnych správ viceguvernér PBoC Fan Yifei naznačil smerovanie banky v otázke vlastnej digitálnej meny. Fan uviedol, že digitálna mena centrálnej banky sa bude inherentne líšiť od decentralizovaných kryptomien a hlavnou prioritou bude jej centralizované riadenie a vydávanie.

 

"Digitálna mena centrálnej banky bude zodpovednosťou voči verejnosti. Povaha tejto zodpovednosti sa nezmení z dôvodu, že fyzická hotovosť bude digitalizovaná. Aj preto musíme zabezpečiť ústrednú úlohu PBoC pri vydávaní tejt digitálnej meny," povedal Fan. "Naša vlastná digitálna mena tiež pomôže potlačiť dopyt verejnosti po súčasných kryptomenách, čo posilní rolu našej suverénnej meny."

 

img

 

Fan ďalej uviedol, že na rozdiel od väčšiny kryptomien, digitálna mena centrálnej banky nemusí fungovať prostredníctvom mechanizmu peer-to-peer, ktorý prináša kľúčové črty anonymity a nemožnosť vystopovať transakciu. Podľa jeho slov budú všetky transakcie využívajúce štátnu digitálnu menu viditeľné pre centrálnu banku, ktorá by fungovala ako tretia strana, aby dohliadala na potenciálne pranie špinavých peňazí a nezákonné financovanie.

 

img

Viceguvernér PBoC Fan Yifei

 

Viceguvernér dodal, že centrálna banka bude opatrná pri zavádzaní inteligentných zmlúv, čo je funkcia niektorých platforiem, ktoré môžu automatizovať určité procesy, do systému štátnej digitálnej meny. Keď digitálna mena nahradí klasickú hotovosť v krajine, existujúce zákony, ktoré sa vzťahujú na jüan, by sa rozšírili aj na novú digitálnu menu.

 

img

 

V súčasnosti čínske zákony stanovujú, že čínske jüany môžu byť použité iba pri tvorbe cien, obehu, platbe a skladovaní, a tak by sa mala používať aj digitálna mena. Fan vysvetlil, že pridanie inteligentných zmlúv do digitálnej meny PBoC, by umožnilo ďalšie funkcie, ako napríklad automatické zdanenie a získavanie finančných prostriedkov, čo by mohli byť nezákonné aktivity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies