Čínska centrálna banka znížila úrokové sadzby

NETKY.SK • 28 Február 2015, 16:25 • 2 min
Čínska centrálna banka znížila úrokové sadzby

PEKING - Čína sa pokúša ďalším uvoľnením menovej politiky podporiť rast ekonomiky. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) dnes na svojej internetovej stránke oznámila, že s platnosťou od 1. marca znižuje najdôležitejšie úrokové sadzby. Jednoročný úrok na úvery klesne o 0,25 percentuálneho bodu na 5,35 % a jednoročná depozitná sadzba klesla taktiež o 25 bázických bodov na 2,5 %.
      

O znížení úrokových sadzieb v druhej najväčšej svetovej ekonomike sa už dlhšie špekulovalo. PBOC naposledy skresala sadzby vlani v novembri. Rozhodnutie centrálnej banky odráža obavy zo spomalenia rastu, na ktorý má negatívny vplyv viac faktorov, ako sú napríklad pokles realitného trhu, sprísnenie kontroly dlhov lokálnych samospráv a narastajúci odlev kapitálu.
      

PBOC začiatkom mesiaca znížila tiež povinné rezervy bánk. Týmto spôsobom sa snaží podporiť likviditu v domácej ekonomike. Bankám sa okrem toho zvýši priestor pre poskytovanie úverov. Minimálne povinné rezervy pre najväčšie čínske banky od 5. 2. klesli na 19,5 % z 20 %. Povinné rezervy pre Agricultural Development Bank of China sa znížili až o 4 percentuálne body.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies