Čínska centrálna banka opäť devalvovala jüan, druhý raz za dva dni

NETKY.SK • 12 August 2015, 08:21 • 2 min
Čínska centrálna banka opäť devalvovala jüan, druhý raz za dva dni

PEKING - Čínska centrálna banka PBOC dnes opäť devalvovala čínsku menu jüan, už druhýkrát za dva dni, aby podporila spomaľujúcu sa ekonomiku. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

PBOC nečakane znížila kurz jüanu oproti doláru o ďalších 1,6 % na 6,3306 CNY/USD po tom, ako v utorok 11. augusta devalvovala čínsku menu o 1,9 %.

 

Ázijské akciové trhy reagovali na tento vývoj poklesom, napríklad Shanghai Composite Index sa znížil o 1,19 %, japonský Nikkei 225 o 1,2 % a juhokórejský Kospi tiež klesol o 1,2 %.

 

Čínska centrálna banka svoje rozhodnutie devalvovať odôvodnila zhoršujúcimi sa ekonomickými podmienkami, a to ako doma, tak v zahraničí.

 

Medzinárodný menový fond (MMF) privítal rozhodnutie PBOC umožniť trhovým silám, aby mali väčší vplyv na kurz jüanu. Aj Európska komisia (EK) označila tento krok za pozitívny vývoj.

 

Čína totiž roky striktne kontroluje svoju menu a jej kurz sa môže pohnúť smerom nahor alebo nadol maximálne o 2 %.

Tempo rastu čínskej ekonomiky, druhej najväčšej na svete, sa tento rok citeľne spomalilo a viacerí odborníci sú presvedčení, že nedosiahne ani 7 %, čo je oficiálny cieľ čínskej vlády. A ak sa to aj podarí, bude to najpomalší rast čínskeho hospodárstva zhruba za 25 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona