Činohra uvádza premiéru zaujímavej inscenácie Pohreb alebo svadba – čo skôr?

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 18:03 • 2 min
Činohra uvádza premiéru zaujímavej inscenácie Pohreb alebo svadba – čo skôr?

BRATISLAVA - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 29. a 30. marca v štúdiu novej budovy premiéru inscenácie Pohreb alebo svadba – čo skôr? izraelského dramatika Chanocha Levina.

slovakia

left justify in out

Režisérom inscenácie je Ondrej Spišák, dramaturgom Darina Abrahámová, scénu navrhol František Lipták, kostýmy Katarína Hollá, hudbu zložila Ľubica Čekovská, hru preložila Silvia Singer. V jednotlivých postavách účinkujú Ľuboš Kostelný, Zuzana Kocúriková, Gabriela Dzuríková, Jozef Vajda, Richard Autner, Jana Oľhová, Ivan Vojtek, Martin Huba, Dušan Jamrich, Oldo Hlaváček, Ján Gallovič, Vladimír Obšil a poslucháči VŠMU.   

 

img

Herec Jozef Vajda počas tlačovej konferencie k premiére inscenácie poetickej grotesky  izraelského spisovateľa Chanocha Levina Pohreb alebo svadba - čo skôr? Zdroj: TASR 

 

Poetická groteska ikonického izraelského spisovateľ Chanocha Levina má veľmi vďačnú východiskovú situáciu. V jednej rodine sa chystá pohreb aj svadba. Ale obe sa predsa nemôžu uskutočniť naraz. Na svadbu je pozvaných 400 hostí, na ktorých čaká 800 kurčiat a mala by sa zrušiť len preto, že zomrela teta, ktorej syn na smrteľnej posteli sľúbil, že sa s ňou príde rozlúčiť celá rodina?

 

A tak sa do farbistého príbehu začnú zaplietať aj náhodní chodci či skôr bežci – intelektuáli, lebo všetci sme spätí, viac ako tušíme. Vzájomne so sebou, aj so zázrakmi mimo nás, a preto sa v druhej časti tejto fantastickej grotesky lieta nad Himalájami a stretávame sa popri bežných ľudkoch aj s anjelmi života a smrti.

 

Chanoch Levin (*18. decembra 1943 – †18. augusta 1999) bol izraelský básnik, prozaik, novinár, textár, režisér, ale v prvom rade nenapodobiteľný a dodnes svojím spôsobom neprekonateľný dramatik. Počas svojho života stihol napísať vyše 60 divadelných hier a stvoriť tak vlastné divadelné univerzum.

 

Humor, poézia, jednoduchosť, fantázia a autentickosť, ktorými vyniká Levinova poetika, ho zaraďujú medzi zásadné osobnosti svetovej drámy. Z jeho pera sú provokatívne satiry, horké komédie, smiešne tragédie, ale aj mýtické filozofické hry.

 

Od smutného úsmevu nad osudom tzv. jednoduchého človeka cez bohapustý rehot nad spoločnosťou až po metaforické podobenstvá o ľudskom údele. Zaujal originálnym jazykom, prekvapivou stavbou diel, absurdných situácií a neuveriteľných príbehov. Činohra SND predstavuje tohto autora po prvý raz.

 

img

Herečka Gabriela Dzúriková. Zdroj: TASR

 

„V prvom rade som bol unesený textom, myslel som si, že predstavenie podľa toho textu bude veľmi smiešne, že divák sa začne smiať na začiatku a prestane na konci. Až postupne počas skúšok dochádzalo, že to nie je uvoľnený, takzvaný oddychový smiech. Smiať sa na človeku, aký dokáže byť krutý, lebo do veľkej miery je to aj hra o krutosti, ako človek mysliac na vlastné záujmy si nevšíma problémy iných a týmto postojom dokáže ublížiť svojmu okoliu,“ uviedol k inscenácii režisér Ondrej Spišák.

 

„Chanoch Levin je už roky najuznávanejším svetovým dramatikom, hoci zomrel v roku 1999, v jeho prípade platí, že je večne živý. Dokonca je tak skvelý, akoby brzdil rast ostatných, pretože každý sa porovnáva s Chanochom Levinom. Stačí povedať, že jeho 23 hier uviedlo 23 rôznych krajín, prekladaný je do všetkých jazykov, to čo je pre Britániu Shakespeare, to je Chanoch Levin pre súčasný Izrael a bola by škoda, keby sme ho nespoznali,“ dodala dramaturgička Darina Abrahámová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona