Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Arkádia

NETKY.SK • 12 November 2015, 16:09 • 2 min
Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Arkádia

BRATISLAVA - Činohra Slovenského národného divadla uvedie v sobotu 14. novembra v Sále činohry SND premiéru inscenácie britského dramatika s českými koreňmi Toma Stopparda Arkádia. Režisérom inscenácie je riaditeľ činohry Roman Polák, dramaturgom Peter Kováč, scénu navrhol Pavel Borák, kostýmy Sylvia Hanáková, hudbu zložila Lucia Chuťková, text preložila Dana Silbiger-Sliuková.

slovakia

left justify in out

V jednotlivých postavách sa predstavia Robert Roth ako Septimus Hodge, Zuzana Fialová (Lady Croomová), Petra Vajdová (Hana Jarvisová), Tomáš Maštalír (Bernard Nightingdale), Ján Koleník (Vallentin Coverly), Dano Heriban (Ezra Chater), Branislav Bystriansky (Richard Noakes), Ján Gallovič (kapitán Brice), Štefan Bučko (Jellaby) a ďalší umelci.

 

Príbeh jednej z najvýnimočnejších súčasných britských hier sa odohráva v dvoch časových rovinách. Tá prvá začiatkom 19. storočia v idylickom vidieckom sídle anglickej aristokratickej rodiny v dobových reáliách a kostýmoch a tá druhá na tom istom mieste v súčasnosti. Pamiatku na lásky, intrigy, žiarlivosť, všedné okamihy či tragédie členov rodiny a návštevníkov ich sídla uchováva len zopár stôp v listoch, poľovníckych denníkoch aj v zbierke básní s venovaním. Úspešná spisovateľka a literárny vedec sa na základe týchto indícií s vášnivým zaujatím snažia zrekonštruovať, čo sa pred 200 rokmi mohlo stať.

 

Skutočnosť sa im však nikdy nepodarí úplne odhaliť. Vďaka rafinovanej kompozícii hry divák vie, alebo aspoň tuší, čo sa stalo „naozaj“, v čom sa súčasníci blížia skutočnosti a kde sa fatálne mýlia. Takáto kompozícia je zdrojom skvelého humoru, takmer detektívneho napätia, ale aj hlbšej myšlienkovej konštrukcie. Život sa riadi vlastnými, nevypočítateľnými a pre človeka nepoznateľnými pravidlami napriek tomu, že všetko so všetkým súvisí. Ústrednou témou Arkádie je však láska, vášnivá túžba, s akou sa dotýkajú telá i duše. Dve časové roviny príbehu sa tak odvíjajú pred nami paralelne a pri čiastočnom odhalení tajomstiev napokon splynú. Inscenácia obsahuje expresívne výrazy a scény, nie je vhodná pre deti do 15 rokov.

 

„My sme túto hru aj niekoľko ďalších poznali už veľmi dávno, je to hra z roku 1993, je to hra, ktorá sa nevyberá z politických či sociálnych dôvodov. Je to hra, ktorá hovorí o témach, ktoré sú večné, nemá svoju aktuálnosť v tom, že práve teraz hovorí o niečom, čo prežívame. Hovorí o témach oveľa všeobecnejších, ktoré nás oveľa viacej presahujú, na jednej strane o chladnutí vesmíru, na druhej strane o chladnutí ľudských vzťahov. Je veľmi mnoho vrstevnatá hra, ktorá má rôzne stupne hĺbky, hovorí o najdôležitejšej téme pre človeka, čo má urobiť so svojím životom, keď vie, že aj v Arkádii číha na človeka smrť,“ povedal pre TASR na dnešnom predpremiérovom stretnutí s médiami dramaturg inscenácie Peter Kováč.

 

 

ARKÁDIA, hra svetoznámeho autora Toma Stopparda zažije už o niekoľko dní na scéne Činohry SND svoju slovenskú premiéru!V rafinovanej komédii o viere v budúcnosť a dôvere v minulosť uvidíte aj Roberta Rotha, ktorý sa na vás teší ako Septimus Hodge. Aj 17. novembra! Kúpte si vstupenky v pokladniciach SND alebo online na https://bit.ly/RoboRoth.

Posted by Slovenské národné divadlo on 12. november 2015

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies