Činnosť policajnej inšpekcie by mali dozorovať osobitné odbory prokuratúry

NETKY.SK • 4 September 2017, 12:19 • 2 min
Činnosť policajnej inšpekcie by mali dozorovať osobitné odbory prokuratúry

BRATISLAVA/LEDNICE - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je pripravený rokovať s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd) o zmenách vo fungovaní policajnej inšpekcie.

slovakia

left justify in out

"Platia tri zásadné body, ktoré vyplývajú aj z programového vyhlásenia vlády. Posilnenie nezávislosti spojené s vytvorením osobitných odborov na krajských prokuratúrach ktoré by dozorovali vyšetrovanie a z môjho pohľadu najpodstatnejší bod, aj keď vyzerá tak nenápadne, je povinné preskúmavanie každého rozhodnutia, či už zamietnutia alebo zastavenia trestného stíhania," povedal dnes Kaliňák pred spoločným rokovaním vlád SR a ČR v českých Ledniciach.

 

Tretím bodom je podľa ministra vnútra problematika druhostupňového odvolacieho orgánu pre podnety týkajúce sa činnosti polície od občanov.

O potrebe zmien vo fungovaní policajnej inšpekcie hovorila v minulosti koaličná strana Most-Híd. Ako v júli uviedol poslanec NR SR Martin Fedor, inšpekcia by mala byť čo najviac zbavená politických či iných vplyvov.

 

„Zdá sa, že na úrovni vlády dochádza postupne k formulovaniu konkrétnej podoby budúceho fungovania inšpekcie v novom režime usporiadania,“ povedal Fedor s tým, že inšpekcia by mala mať rozviazané ruky.

 

„Zjednodušene, aby nepodliehala možným politickým vplyvom, aby policajti nemohli kontrolovať sami seba,“ uviedol. Dôležitá vec podľa Fedora je, aby nový kontrolný orgán nespadal kompetenčne priamo pod ministra vnútra a aby mal dostatok výkonných právomocí, aby riešil sporné veci samostatne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies