Činnosť Britskej rady v Rusku bola ukončená

NETKY.SK • 19 Marec 2018, 17:05 • 2 min
Činnosť Britskej rady v Rusku bola ukončená

MOSKVA - Činnosť Britskej rady v Rusku bola ukončená, pretože organizácia slúžila ako krytie pre britské tajné služby, informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Podľa slov veterána ruskej tajnej služby v zahraničí, senátora Igora Morozova, v Rusku vedeli o skutočnej činnosti a cieľoch Britskej rady.
     

"Pamätáme si, ako pred niekoľkými rokmi boli zadržaní zamestnanci MI-6 pôsobiaci pod strechou Britskej rady. Tá skutočnosť, že to bolo bežné, bola známa ruským tajným službám," povedal Morozov.
     

Igor Morozov tiež pripomenul, že Veľká Británia nesúhlasila s otvorením ruského Centra pre vedu a kultúru v Londýne, ktorý by bol podobný Britskej rade vo svojich formálnych funkciách.

 

"Britská rada pôsobila v Ruskej federacii bez povolenia. Konala z našej dobrej vôle, ktorú sme chceli rozvíjať v konštruktívnych vzťahoch medzi Ruskom a Anglickom. Toto sa nestalo," uzatvoril člen Rady federácie.
     

17. marca, ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie vyhlasilo za nežiadúce osoby na území krajiny 23 diplomatických pracovníkov britského veľvyslanectva, podľa počtu ruských diplomatov vyslaných z Londýna. Okrem toho, Moskva stiahla súhlas na otvorenie Britského konzulátu v Petrohrade a zatvorila Britskú radu.

 

Vo Veľkej Británii sľúbili, že dajú odpoveď na tieto kroky Ruska. Predtým, predsedkyňa vlády Tereza Mayová požiadala od Ruska do stredy 14. marca vysvetlenie ohľadom otrávenia bývalého plukovníka GRU Sergeja Skripaľa v Salisbury. Moskva ignorovala ultimátum a v dôsledku toho sa Briti rozhodli znížiť počet Ruskej diplomatickej misie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona