Cinkota odsúdený za drogy podal dovolanie na Najvyšší súd SR

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 12:55 • 2 min
Cinkota odsúdený za drogy podal dovolanie na Najvyšší súd SR

BRATISLAVA - Herec Dušan Cinkota, ktorého právoplatne odsúdili na osem rokov väzenia za drogy, podal dovolanie na Najvyšší súd SR.

slovakia

left justify in out

Trestná vec prišla na najvyšší súd 28. marca, uviedli z Kancelárie predsedu Najvyššieho súdu SR. Termín pojednávania zatiaľ nevytýčili. Cinkotovi potvrdil Krajský súd Bratislava v decembri 2012 trest, o ktorom rozhodol predtým nižší súd.

 

Okresný súd Bratislava IV uznal Cinkotu 1. marca 2012 za vinného z drogovej trestnej činnosti a uložil mu trest osem rokov v ústave so stredným stupňom stráženia. Cinkota, ktorý už raz bol pre drogy odsúdený, komentoval vtedy rozsudok slovami, že variči zas dostali menej ako on. V záverečnej reči poznamenal, že neverí slovám prokurátora a rovnako neverí, že stojí pred súdom.

 

"Neviem a začínam pochybovať o tom, či som spravil dobre, že som sa na spoluprácu s políciou dal," povedal s tým, že sa cíti ako "blbec". Skutočnosť, že stojí pred súdom, ho motivuje k tomu, že už nikdy neohlási trestný čin. "Takto motivujete celú spoločnosť," zdôraznil pred dvoma rokmi. Na prvostupňovom súde povedal, že na odhaľovaní drogovej trestnej činnosti spolupracoval s policajtom J. So spoluobžalovaným Martinom Havranom sa zoznámil na základe policajtovej požiadavky. Jeho úlohou bolo nájsť "kuchynky", teda miesto, kde sa drogy pripravovali, ako aj označiť "varičov". V deň zadržania mal u seba drogu, ktorú kúpil u Havrana v byte. Zároveň si tam dal dávku pervitínu. Podľa neho by bolo v danom momente divné, ak by si ju nedal. Poznamenal, že s užitím drogy mal ako bývalý narkoman problém, veril však, že svoju recidívu zvládne. Drogu mal odovzdať policajtovi J., zadržala ho však iná hliadka. Tvrdil tiež, že po zadržaní žiadal, aby sa s policajtom J. mohol skontaktovať, dal k dispozícii i jeho služobné čísla i kontakt na obhajcu, ale mu to neumožnili. 

 

Obhajca Cinkotu pri rozsudku v záverečnej reči žiadal, aby bol jeho klient oslobodený, keďže absentuje jeho úmysel spáchať trestný čin. "Úmysel môjho mandanta smeroval k odhaľovaniu trestnej činnosti," povedal vtedy obhajca a dodal, že bez naplnenia subjektívnej stránky, preukázania úmyslu, v podstate nedochádza ku konkrétnemu naplneniu skutkovej podstaty trestného činu. Podľa neho jeho klient dlhodobo spolupracoval s políciou, pomáhal cudzineckej polícii, neskôr pri odhaľovaní drogovej trestnej činnosti. Drogu, ktorú mal pri zadržaní pri sebe, kúpil, aby pomohol polícii, tvrdil obhajca. Spoluobžalovanému Martinovi Havranovi, ktorý sa k skutku priznal, na pojednávaní v novembri 2011 súd uložil súhrnný trest päť rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu tiež uložil protitoxikologické liečenie. Havran sa taktiež odvolal na krajský súd. Ten však jeho ako aj Cinkotovo odvolanie v decembri 2012



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies