Cinematik odštartuje v Piešťanoch o 100 dní

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 18:22 • 2 min
 Cinematik odštartuje v Piešťanoch o 100 dní

Cinematik odštartuje v Piešťanoch o 100 dní - Kultúra Siedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch štartuje takmer o sto dní. Pre návštevníkov a návštevníčky bude od 7.

slovakia

left justify in out

img

Siedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch štartuje takmer o sto dní. Pre návštevníkov a návštevníčky bude od 7. do 13. septembra pripravených dvanásť tematických sekcií. Tento ročník sa zároveň bude niesť v znamení životného jubilea čestnej riaditeľky festivalu Božidary Turzonovovej.

V rámci súťažnej sekcie Miesto stretnutia Európa Cinematik ponúkne svojim návštevníkom a návštevníčkam výber desiatich európskych filmov, ktorý zostavilo 17 mladých filmových kritikov a kritičiek zo 17 krajín Európy. Festival nezabúda ani na domácu dokumentárnu tvorbu. Súťažná sekcia slovenských celovečerných dokumentárnych filmov nazvaná Cinematik.doc predstaví to najlepšie, čo za uplynulý rok vzniklo na poli slovenského dokumentu.

Programový tím festivalu pripravil divácky atraktívne nočné tituly pod hlavičkou Za hranicou kultu, ako aj sekcie Zvláštne uvedenia, Študentské Oscary, Kinema Choice, Cinematik Jr či prehliadku Zakázaných a cenzurovaných filmov. Pre záujemcov a záujemkyne bude taktiež pripravený nový prírastok knižnej Edície Cinematik.

V duchu tradície predstavovania výnimočných európskych filmárov slovenskému publiku MFF Cinematik uvedie v rámci sekcie Rešpekt retrospektívu celovečerných filmov jedného z najoriginálnejších francúzskych režisérov posledných troch dekád Leosa Caraxa.

Počas šiesteho ročníka MFF Cinematik premietli vo festivalových kinách 132 filmov, z toho 72 celovečerných a 60 krátko a stredometrážnych. Spolu so sprievodnými podujatiami ich navštívilo 17 520 divákov, čo bolo najviac v histórii festivalu. Hlavnú cenu Meeting Point Europe Award, určenú pre najlepší európsky film vyrobený v rokoch 2010 a 2011, získal na základe hlasovania panelu mladých európskych kritikov film Ďalší rok režiséra Mikea Leigha.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies