Číne hrozí prebytok kapacít v automobilovom priemysle

NETKY.SK • 23 Apríl 2012, 11:39 • 2 min
Číne hrozí prebytok kapacít v automobilovom priemysle

ne hrozí prebytok kapacít v automobilovom priemysle - Svet Počet automobiliek v Číne v rokoch 2009 až 2014 vzrastie zo 120 až takmer na 160. Uviedla to dnes pri príležitosti otvorenia pekinského automobilového veľtrhu poradenská spoločnosť KPMG.

slovakia

left justify in out

img

Počet automobiliek v Číne v rokoch 2009 až 2014 vzrastie zo 120 až takmer na 160. Uviedla to dnes pri príležitosti otvorenia pekinského automobilového veľtrhu poradenská spoločnosť KPMG. O tri roky dosiahne kapacita automobiliek 35 miliónov vozidiel ročne. Znamená to, že v porovnaní s rokom 2009 vzrastie o 117 %.
      Vedúci automobilového úseku KPMG Mathieu Meyer povedal, že sa výrobcovia automobilov rozhodli podstúpiť veľké riziko, aby si zabezpečili prítomnosť v krajine.
      Nadbytok kapacít je v istom zmysle nevyhnutný preto, aby sa dal uspokojovať kolísajúci dopyt, z ktorého sa dá profitovať. Ale prebytok kapacít okolo 30 % je privysoký. 
      KPGM konštatuje, že pri súčasnom znížení dopytu na čínskom automobilovom trhu, ktorý je najväčším na svete, a budovaní nových kapacít je nevyhnutná vyššia efektívnosť výrobnej základne.
      Tento rok uvedú v Číne do prevádzky linky s ročnou kapacitou asi dva milióny osobných vozidiel.
      Nemecký automobilový expert Ferdinand Dudenhöffer poukázal na to, že nadbytok kapacity sa doteraz prejavoval hlavne v domácich čínskych automobilkách, ale teraz sa čoraz viac prenášajú aj do čínskych závodov zahraničných investorov.
      Bežné autá sa v Číne už nepredávajú tak ľahko ako rožky. Ziskové marže klesajú. Znižuje sa aj celkový zisk výrobcov s veľkou sériovou produkciou. Podľa Dudenhöffera sa Volkswagenu ešte darilo, ale konkurencia sa predsa len zostruje.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies