Číňania prevzali takmer polovicu českej leteckej spoločnosti Travel Service

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 15:15 • 2 min
Číňania prevzali takmer polovicu českej leteckej spoločnosti Travel Service

PRAHA - Spoločnosť CEFC, ktorá v Českej republike vystupuje ako najviditeľnejší čínsky investor, ovládla takmer polovicu najväčšej českej leteckej spoločnosti Travel Service. Presun akciového podielu 49,92 % do čínskych rúk potvrdil serveru E15.cz spolumajiteľ Travel Service Jiří Šimáně.

slovakia

left justify in out

"Vysporiadanie sa uskutočnilo v stredu popoludní," povedal.

 

Obe strany si padli do oka už vlani, keď CEFC koncom septembra získala desatinu českej firmy. Podľa Šimáněho prišla táto iniciatíva z Číny. "Po určitom čase sme si povedali, že vzhľadom na veľkosť Číny a všetko, čo sa tam dnes deje, by nebolo zlé, keby sme sa s nejakou veľkou a kapitálovo silnou čínskou firmou spojili," komentoval to nedávno v rozhovore pre E15.

 

Skupina CEFC sa tak sprostredkovane dostala aj do Českých aerolínií (ČSA), kde má Travel Service viac než tretinový podiel. Aerolínie by tým však nemali prísť o štatút európskeho dopravcu, ktorý poskytuje výhody v krajinách, kde neplatia dohody o otvorenom nebi.

 

Travel Service si od vstupu silného investora sľubuje najmä rozvoj siete pravidelných liniek pod značkou Smart Wings. Tie by sa mali vhodne dopĺňať s linkami ČSA. Podľa Šimáněho bude možné s čínskym kapitálom za sebou pri expanzii viac riskovať. Súčasťou dohody je okrem toho navýšenie základného kapitálu firmy Travel Service o 1 miliardu Kč (36,93 milióna eur).

 

Čínská súkromná spoločnosť CEFC v minulých mesiacoch získala aj 60-% podiel vo fotbalovej Slavii, majoritný podiel v spoločnosti Pivovary Lobkowicz Group, investovala aj v mediálnych skupinách Médea Group a Empresa Media či do realít. Podľa zmluvy podpísanej v stredu (30. 3.) má CEFC získať aj 50-% podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group a kupuje aj 90-% podiel v internetovom predajcovi zájazdov Invia.cz.

 

(1 EUR = 27,075 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies