Číňania plánujú postaviť najdlhší tunel na svete

NETKY.SK • 14 Február 2014, 15:10 • 2 min
Číňania plánujú postaviť najdlhší tunel na svete

PEKING - Čína plánuje postaviť najdlhší, 123-kilometrový podvodný tunel na svete, ktorý má spojiť prístavné mestá Ta-lien v provincii Liao-ning a Jan-tchaj v provincii Šan-tung na severovýchode krajiny, povedal to v piatok Wang Meng-šu z čínskej vysokej školy technickej pre agentúru AFP.

slovakia

left justify in out

Tunel majú postaviť v rokoch 2016-2020 za odhadovaných 220 miliárd jüanov (26,4 mld. eur). Wang pracuje od roku 2012 na pláne spojenia dvoch prístavných miest. Na porovnanie, Eurotunel pod Lamanšským prielivom je dlhý približne 50 kilometrov a drží doterajší rekord.

Návrh železničného tunela má byť predložený v apríli rade štátu, uviedol denník China Daily. Podľa Wanga tunel skráti spojenie medzi dvoma prístavnými mestami na 40 minút, cesta trajektom trvá osem hodín. Vzdialenosť medzi mestami Ta-lien a Jan-tchaj po súši je 1400 kilometrov. Najväčším problémom je podľa denníka bezpečnosť, keďže tunel sa bude nachádzať v miestach často postihovaných zemetrasením. V roku 1976 zničilo silné zemetrasenie mesto Tchang-šan nachádzajúce sa medzi provinciami Šan-tung a Liao-ning. Podľa oficiálnych údajov vtedy zomrelo 242 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona