Číňania majú najväčšiu budovu sveta!

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 13:40 • 2 min
Číňania majú najväčšiu budovu sveta!

PEKING - Najvyššia budova sveta stojí v Dubaji, avšak najväčšiu budovu sveta otvorili v Číne, informovala dnes agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Zvlnený multifunkčný kolos zo skla a ocele, ktorého architektúru inšpirovali morské vlny a letiace čajky, stojí v hlavnom meste čínskej provincie S'-čchuan. Okrem obchodov, kancelárií a zimného klziska je v ňom aj falošná oceánska pláž pre 6000 ľudí - so západom a východom slnka na obrovskej LED obrazovke.

Mamutiu budovu New Century Global Center otvorili 28. júna vo vyše 14-miliónovom veľkomeste Čcheng-tu, ktoré trápi chronický smog. Návštevníci centra však nemusia mať obavy, umelé slnko zabezpečuje budove osvetlenie i príjemnú teplotu nepretržite 24 hodín denne.

Americký Pentagón by sa do čínskeho centra s podlahovou plochou 1,7 milióna štvorcových metrov zmestil trikrát a budova opery v austrálskom Sydney 20-krát, informoval americký server nbcnews.com. A dodal, že centrum postavili za tri roky.

Projekt New Century ukázal, že sa hospodársky rast Číny rozšíril z blahobytnejších východných a južných regiónov na západ. Projekt podporovaný miestnymi úradmi má všetko pod jednou strechou: dva päťhviezdičkové hotely, kino IMAX so 14 premietacími sálami, reštaurácie, vodný park a najväčšie nákupné centrum v juhovýchodnej Číne.

Hneď vedľa vyrastie Centrum moderného umenia v Čcheng-tu, ktoré navrhla svetoznáma architektka Zaha Hadidová. Mesto tiež plánuje rozšíriť do roku 2020 dve súčasné línie metra na desať a vybudovať nové letisko.

Noviny South China Morning Post citovali jedného z miestnych obyvateľov, ktorý povedal: "Číňania sa vždy usilujú o... to najväčšie. Najväčšie v Číne, najväčšie v Ázii alebo najväčšie na svete... Zamysleli sa však niekedy nad kúpnou silou obyvateľstva?"




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies