Číňania kúpia na Ukrajine 3 milióny hektárov poľnohospodárskej pôdy

NETKY.SK • 23 September 2013, 14:26 • 2 min
Číňania kúpia na Ukrajine 3 milióny hektárov poľnohospodárskej pôdy

ŠANGHAJ - Čína plánuje kúpiť okolo 3 miliónov hektárov poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine, čo z východoeurópskej krajiny urobí najväčšie čínske zahraničné agrocentrum. Dôvodom je rastúci dopyt po potravinách v ázijskej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Čínska spoločnosť Xinjiang Production and Construction Corps podpísala s ukrajinskou poľnohospodárskou firmou KSG Agro dohodu, v rámci ktorej Číňania získajú na Ukrajine spočiatku 100.000 hektárov (ha) poľnohospodárskej pôdy. Toto číslo sa bude postupne zvyšovať až na 3 milióny ha, uviedol čínsky denník South China Morning Post.

Podľa čínskych expertov musí Čína svoj agrosektor rozšíriť aj za hranice, keďže domáce možnosti na nasýtenie stále náročnejšieho obyvateľstva klesajú. Krajina má obmedzenú rozlohu poľnohospodárskej pôdy a navyše aj nízku produktivitu. Čína sa na svetovej populácii podieľa až 20 %, no čo sa týka poľnohospodárskej pôdy, jej podiel dosahuje len 9 %. Životná úroveň Číňanov pritom stále rastie a s ich príjmami rastie aj dopyt po potravinách.

Projekt na Ukrajine by tak mal výrazne zvýšiť rozsah Číňanmi obhospodarovanej pôdy v zahraničí. Podľa jedného zo zdrojov z čínskeho agrosektora v roku 2009 kontrolovala Čína mimo svojho územia okolo 2 miliónov ha poľnohospodárskej pôdy. V poslednom období sa snaží o získanie ďalších pozemkov, avšak jej aktivity už stihli vyvolať aj obavy.

V júni niektorí austrálski politici vyzvali na dôslednejšiu kontrolu nákupov poľnohospodárskej pôdy zo strany zahraničných kupcov. Len rok predtým kúpili Číňania najväčšiu farmu na pestovanie bavlny v Austrálii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies