Čína zvýšila úroky v reakcii na to, že svoju kľúčovú sadzbu zdvihol Fed

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 10:49 • 2 min
Čína zvýšila úroky v reakcii na to, že svoju kľúčovú sadzbu zdvihol Fed

PEKING - Čínska centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoje krátkodobé úrokové sadzby v reakcii na to, že sadzby zdvihol americký Federálny rezervný systém (Fed). Peking sa svojím krokom snaží podporiť hodnotu národnej meny a zmierniť odlev peňazí z krajiny.

slovakia

left justify in out

Centrálna banka Číny zvýšila šesťmesačnú a ročnú úrokovú sadzbu o 0,1 %. Ekonómovia upozorňovali, že čínsky jüan bude tlačený nadol, ak vyššie úroky v USA spôsobia odlev peňazí z Číny. Peking čelí dileme, keď sa snaží chrániť výmenný kurz jüanu bez toho, aby utlmil ekonomický rast.  

Japonská centrálna banka sa však vo štvrtok v súlade s očakávaniami rozhodla svoju menovú politiku nemeniť a hlavnú úrokovú sadzbu potvrdila na úrovni mínus 0,1 %. Bank of Japan vo vyhlásení uviedla, že ekonomika krajiny, ktorá v minulom roku posilnila o 1 %, sa mierne zotavuje. Americká centrálna banka v stredu zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu a stanovila pre ňu pásmo 0,75 až 1 %. Signalizovala pritom pravdepodobnosť ďalšieho zvýšenia úrokov v neskoršej časti tohto roka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona