Čína zvolala stretnutie s nemeckým a francúzskym veľvyslancom kvôli oceneniu

NETKY.SK • 2 December 2016, 16:23 • 2 min
Čína zvolala stretnutie s nemeckým a francúzskym veľvyslancom kvôli oceneniu

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo francúzskeho a nemeckého veľvyslanca v Pekingu na stretnutie z toho dôvodu, že ich krajiny udelili nemecko-francúzsku cenu za ľudské práva a právny štát Wang Čchiao-lingovej, manželke uväzneného ľudskoprávneho advokáta Li Che-pchina. Informovali o tom dnes zdroje na nemeckom veľvyslanectve.

slovakia

left justify in out

Čchiao-lingová dostala vo štvrtok spolu s ďalšími 15 príjemcami nemecko-francúzsku cenu za ľudské práva, a to za "vytrvalú oddanosť zastupovaniu rodín právnikov a aktivistov zadržiavaných v Číne", uviedli vo vyhlásení obe krajiny.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a jeho francúzsky kolega Jean-Marc Ayrault využili túto príležitosť a vyzvali čínsku vládu, aby prepustila advokáta Li Che-pchina z väzenia, kde čaká na súdny proces.

 

K prepusteniu by malo dôjsť "okamžite, v súlade s právnym poriadkom, ako to stanovuje čínska ústava, a so zásadou, že právnikom sa nesmie nijako brániť v obhajobe ich klientov," uviedli ministri vo vyhlásení.

 

Čchiao-lingovej reakciu nebolo možné získať, telefón mala dnes vypnutý. Čínske úrady ju varovali, aby nekomunikovala so zahraničnými novinármi.

 

Nemecko-francúzska cena za ľudské práva a právny štát sa udeľuje od tohto roku a jej laureáti, ktorí sa angažujú v danej oblasti, pochádzajú z Bieloruska, Bangladéša, Brazílie, Čadu, Číny, Indie, Írska, Jordánska, Kambodže, Kamerunu, Kanady, Kostariky, Pakistanu, Ruska, Talianska. Osobitnú cenu získali takzvané biele prilby (Sýria) - dobrovoľníci, ktorí pomáhajú civilistom v občianskou vojnou sužovaných oblastiach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies