Čína zníži dovozné clá na spotrebný tovar

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 13:03 • 2 min
Čína zníži dovozné clá na spotrebný tovar

BRATISLAVA - Čína zníži dovozné clá na spotrebné tovary v priemere o viac ako 50 %. Cieľom je podporiť výdavky spotrebiteľov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok britská BBC. Vysoké dovozné clá nútia niektorých čínskych spotrebiteľov, aby nakupovali v zahraničí, prípadne prostredníctvom agenta. Znížením ciel Čína dúfa, že časť týchto spotrebiteľských výdavkov získa späť. Vláda sa pokúša podporiť domáci dopyt, ekonomika rastie najpomalšie od roku 2009.

 

Podľa ministerstva financií je zníženie ciel "dôležitým opatrením pre vytvorenie stabilného rastu a je presadzovaním štrukturálnych reforiem". Od 1. júna sa clo na "oblečenie v západnom štýle" zníži na 7 až 10 % z doterajších 14 až 23 %. Clá na čižmy po členky a na športovú obuv sa znížia o polovicu na 12 %. Clá na kozmetické produkty sa znížia na 2 % zo súčasných 5 %.

 

Ceny importovaného tovaru však nezvyšujú iba clá. K rastu prispievajú aj dane, medzi nimi aj daň z pridanej hodnoty. Podľa analytikov čínski spotrebitelia za luxusný tovar platia o 20 % ako európski zákazníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona