Čína žiada vládu USA, aby vysvetlila svoje sledovacie programy

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 14:14 • 2 min
Čína žiada vládu USA, aby vysvetlila svoje sledovacie programy

PEKING - Čínska vláda dnes požiadala vládu USA, aby medzinárodnému spoločenstvu objasnila svoje sledovacie programy. Ide o prvý rozsiahlejší komentár Číny k informáciám o zbieraní údajov z telefonickej a internetovej komunikácie Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), ktoré zverejnil bývalý technický poradca americkej CIA Edward Snowden.

slovakia

left justify in out

Čínska vláda sa k afére spočiatku vôbec nevyjadrovala, obmedzila sa na obvyklé konštatovanie, že Čína je jednou z najväčších obetí počítačových útokov vo svete. Podľa nemenovaných zdrojov bola jednou z príčin mlčania Číny aj jej snaha neohroziť vzťahy s USA, ktoré sa nedávno po summite oboch prezidentov začali zlepšovať.

Snowden v rozhovore pre hongkonský, v angličtine vychádzajúci denník South China Morning Post minulý týždeň povedal, že Američania sa zameriavali pri špionáži na Čínu a Hongkong. Medzi ich cieľmi bola okrem iných aj Čínska univerzita v Hongkongu, ako aj vládni úradníci, podnikatelia či študenti. 

Na dnešnom brífingu v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí jednoznačne poprel tvrdenia, že Snowden je čínskym agentom. "To je úplný nezmysel," vyhlásil hovorca.

Agentúra Reuters uvádza, že rozhodnutie o prípadnom vydaní Snowdena do USA bude závisieť od centrálnej čínskej vlády, ktorá rozhoduje o diplomatických záležitostiach Hongkongu, kam sa občan USA uchýlil. Snowdenovým prípadom sa zaoberá ministerstvo spravodlivosti USA, ale zatiaľ voči nemu americké úrady nevzniesli žiadne obvinenie.

V prieskume, ktorý na svojej stránke urobil komunistický denník Global Times, sa až 98 percent ľudí vyslovilo za to, aby Čína odmietla vydať Snowdena do USA. "Nikomu neublížil. Jeho 'zločin' spočíva v tom, že upozornil na porušovanie ľudských práv zo strany americkej vlády," napísal denník vo svojom úvodníku. Upozornil tiež, že Snowdenovo vydanie by poškodilo aj obraz Hongkongu v zahraničí.

Snowden je podľa dostupných informácií stále na neznámom mieste v Hongkongu. Medzi kolegami bol 29-ročný Snowden známy ako veľmi nadaný čudák - naozaj dobrý v práci s počítačom. Pracoval ako správca systému, preto mal široký prístup k serverom na NSA, obsahujúcim tajné informácie, a možno aj v iných úradoch tajných služieb Spojených štátov.

Predstavitelia USA stále nepoznajú rozsah toho, k čomu sa bol Snowden schopný dostať v databázach tajných služieb, ani neidentifikovali všetok tajný materiál, ktorý na počítači stiahol pred odchodom do Hongkongu.

Snowden mal previerku na prísne tajné informácie ešte predtým, ako v apríli začal pracovať pre firmu Booz Allen Hamilton. Podľa niektorých zdrojov ju získal vtedy, keď pracoval pre CIA. Takáto previerka zahŕňa aj skúšku na detektore lži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies