Čína žiada Spojené štáty, aby ukončili vojenskú dohodu s Taiwanom

NETKY.SK • 8 Júl 2022, 16:20 • 2 min
Čína žiada Spojené štáty, aby ukončili vojenskú dohodu s Taiwanom

PEKING – Vo štvrtok to prostredníctvom videohovoru povedal generál čínskej armády Li Cuo-čcheng predsedovi zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Markovi Milleymu. TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Li uviedol, že Čína nebude robiť kompromisy v otázkach, ktoré ovplyvňujú jej „kľúčové záujmy“, vrátane Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia. „Čína požaduje, aby USA... prestali obracať históriu, ukončili vojenskú dohodu s Taiwanom a vyhli sa ovplyvňovaniu čínsko-amerických vzťahov a stability v Taiwanskom prielive,“ povedal Li.

 

Čínska armáda bude podľa jeho slov „rozhodne brániť svoju národnú suverenitu a územnú celistvosť“. Ak to niekto nebude rešpektovať, stretne sa „s tvrdým protiútokom čínskeho ľudu“, dodal. Peking zároveň dúfa v zlepšenie vzťahov a prehĺbenie spolupráce, namiesto zámerného vytvárania konfrontácií a vyvolávania incidentov, uzavrel Li.
 

 

Čína v súčasnosti pravidelne uskutočňuje prelety vojenských lietadiel v okolí Taiwanu. Tchaj-pej takýto  incident naposledy oznámil v piatok ráno. „Takéto provokatívne správanie... vážne narúša regionálny mier a stabilitu,“ napísalo taiwanské ministerstvo obrany. Čínsky minister obrany Wej Feng-che v júni  americkému rezortnému partnerovi Lloydovi Austinovi povedal, že Peking nebude váhať použiť silu, ak Taiwan vyhlási nezávislosť.
 

     

Austin v reakcii na toto vyhlásenie upozornil, že Čína sa musí „zdržať ďalších destabilizujúcich akcií voči Taiwanu“. Spojené štáty nemajú s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy, no v uplynulom období stupňujú svoju podporu tomuto ostrovu. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči tomuto fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej dlhodobo tvrdí, že je pevne odhodlaný brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.

 

Možno vás zaujme: Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba obvinil Moskvu, že hrá „hru o život“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona