Čína zažila včera "Čierny pondelok": Krízy sa bojí celý svet

NETKY.SK • 25 August 2015, 14:21 • 2 min
Čína zažila včera "Čierny pondelok": Krízy sa bojí celý svet

PEKING - Čína včera zažila „Čierny pondelok“, počas hlavný index šanghajskej burzy stratil okolo 8,5 %.

slovakia

left justify in out

Čínske akciové trhy dnes pokračujú v poklese, aj keď jeho rozsah už nie je taký dramatický ako v pondelok 24. augusta, keď hlavný index šanghajskej burzy stratil okolo 8,5 %. Investori sa však ďalej zbavujú akcií potom, čo vláda ani po "čiernom pondelku" neurobila dôraznejšie kroky na podporu trhov. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

 

Hlavný index šanghajskej burzy Shanghai Composite Index klesol po otvorení trhov o 6,4 % a ďalší kľúčový index CSI300, ktorý zahrňuje 300 najväčších firiem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čene, zaznamenal pokles o 6,3 %. Ale neskôr sa Shanghai Composite čiastočne zotavil. Index dosiahol 3071,06 bodu, čo predstavuje pokles o 4,3 %. Stále sa tak drží nad psychologicky významnou hranicu 3000 bodov.

 

img

 

Čínske akcie sa tým čiastočne stabilizovali po tom, čo v pondelok Shanghai Composite klesol o 8,5 %. Bol to najväčší jednodňový prepad od začiatku roku 2007, ktorý následne destabilizoval finančné trhy po celom svete.

 

Čo sa týka ďalších trhov v Ázii, tie dnes zaznamenali na rozdiel od Číny rast. Japonský Nikkei 225, ktorý v pondelok klesol o 4,6 %, vzrástol o 0,9 % a hongkonský Hang Seng po pondelkovej strate okolo 4,6 % zaznamenal rast o 1,3 %. Hlavný index burzy v Sydney sa zvýšil o 1,4 % a index Kospi juhokórejskej burzy zaznamenal stagnáciu po tom, ako v pondelok klesol o 3 %.

 

Spomalenie čínskej ekonomiky môže oslabiť globálny obchod

 

Čínske akciové trhy sa nevyhli poklesu ani dnes. Podľa analytikov sa tak na akciových trhoch zvyšuje neistota. Navyše, oslabenie rastu tamojšej ekonomiky sa môže podpísať pod oslabenie globálneho obchodu a následne mať vplyv aj na európskych obchodných partnerov Číny.

 

"Spomalenie čínskej ekonomiky, najmä priemyslu, môže ďalej podporiť pokles cien komodít na svetových trhoch, čo môže oslabiť globálny obchod a následne mať dosah aj na obchodných partnerov Číny, vrátane Európskej únie," skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ako však ďalej uviedla, podľa Svetovej banky by pomalší rast čínskej ekonomiky mal mať výraznejší vplyv na rozvíjajúce sa ekonomiky ako na rozvinuté. "Slovensko by vplyv čínskeho vývoja pocítilo skôr sekundárne, cez hlavných obchodných partnerov, najmä Nemecko. Momentálne je takéto riziko pre Slovensko však menej výrazné a aj nemecká Bundesbank upokojuje situáciu," predpokladá Muchová s tým, že vývoj v Číne ostáva rizikom, avšak podľa Bundesbank by Nemecko malo tento rok zaznamenať stabilný rast s podporou domáceho ako aj zahraničného dopytu.

 

img

 

Ako skonštatoval analytik spoločnosti X-Trade Brokers Jiří Tyleček, Európa je na Čínu naviazaná hlavne ťažobným priemyslom, strojárenským a automobilovým priemyslom. "Spoločnosti z týchto oblastí zaznamenali v uplynulých seansách dramatické pády. Tempo čínskej ekonomiky sa spomaľuje, ale razancia pohybov na finančných trhoch je výrazne vyššia a straší globálne trhy vrátane Európy," tvrdí Tyleček s tým, že čínska obchodná bilancia je závislá od dianí v reálnej ekonomike a zatiaľ by nemala byť výrazne ovplyvnená.

Analytici sa tak zhodujú v tom, že turbulencie na akciových trhoch zvyšujú neistotu. "Devalvácia jüanu situáciu komplikuje tiež, pretože lacnejší dovoz z Číny znižuje inflačné tlaky v USA aj v Európe. ECB momentálne ponecháva svoju menovú politiku uvoľnenú a snaží sa tým posilniť rast ekonomík eurozóny, ako aj zvýšiť slabú infláciu," dodala Muchová.

 

Obeťou poklesu čínskych trhov je však podľa odborníkov zo Saxo Bank americký dolár. "Negatívny sentiment sa po tom, ako v piatok (21.8.) poklesli hlavné americké indexy, ďalej zvyšuje. To predznamenáva ďalšie tlaky v prospech eura a jenu a v neprospech amerického dolára," doplnil vedúci oddelenia menovej stratégie v Saxo Bank John Hardy.

 

Pre problémy v Číne analytici neodporúčajú ani obchodovať s energiami a surovinami. "Čína je totiž stredobodom pozornosti a nervozita investorov sa bude prelievať aj do sektora energií," skonštatoval hlavný akciový stratég Saxo Banke Peter Garnry.

 

img

 

Naopak, dobré investičné príležitosti by mohli investori nájsť v technologickom sektore. "Dobrou príležitosťou by mohli byť kvalitné firmy, ktorých sa súčasná situácia príliš netýka. Technologický sektor by mohol byť správnou voľbou. Nezabúdal by som ani na defenzívne dividendové akcie, i keď ich potenciál rastu bude v prípade pozitívnej korekcie nižší," doplnil Tyleček.

 

Investori s napätím očakávajú tiež, či nejaké kroky podnikne čínska centrálna banka. "Uvažuje sa o tom, že centrálna banka by mohla už skoro znížiť úrokovú mieru o 50 bodov a s cieľom povzbudiť domáce akciové trhy by mohla začať s kvantitatívnym uvoľňovaním na čínsky spôsob. Každý krok banky by mal značný vplyv na trhy a preto je očakávaný s napätím," dodal vedúci oddelenia aktív s pevnými výnosmi v Saxo Bank Simon Fasdal.

 

Európske burzy včera prudko klesli v dôsledku oslabenia čínskych trhov

 

img

 

Európske akcie včera prudko padli v dôsledku pokračujúceho oslabovania čínskych trhov. Hodnota európskych akcií sa znížila o stovky miliárd eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Akciové trhy vo Frankfurte nad Mohanom a Paríži klesli o 4,7 % respektíve o 5,4 %. Aténska burza stratila ďalších 10,5 %.

 

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 skončil včerajšie obchodovanie so stratou 5,4 %, čo znamená, že trhová kapitalizácia indexu padla takmer o 450 miliárd eur. Index tak má za sebou najhorší deň od novembra 2008. Počas dňa klesol až o 7,8 %, čo bol najprudší pád od októbra 2008, keď krach investičnej banky Lehman Brothers spustil globálnu finančnú a hospodársku krízu. Index okrem toho smeruje k tomu, že v auguste zaznamená najvyššie mesačné straty od roku 2002. Hodnota akcií kótovaných na indexe klesla od začiatku augusta o vyše 1 bilión eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona