Čína zakázala vývoz tovarov dvojakého použitia do Severnej Kórey

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 09:53 • 2 min
Čína zakázala vývoz tovarov dvojakého použitia do Severnej Kórey

PEKING - V súvislosti s jadrovými skúškami vykonanými Severnou Kóreou zakázala Čína vývoz technológií a materiálov, ktoré by mohli byť použité pri výrobe zbraní, do tejto izolovanej krajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na zozname zakázaných položiek vydanom ministerstvom obchodu, ktoré môžu mať civilné i vojenské využitie, sa nachádzajú kovové zliatiny, technológie na rezanie a laserové zváranie a materiály, použiteľné pri výrobe chemických zbraní.

 

Peking je síce spojencom Pchjongjangu, v marci však v reakcii na štvrtú jadrovú skúšku KĽDR podporil sprísnené sankcie Organizácie Spojených národov, týkajúce sa zákazu predaja tovarov "dvojakého použitia". Napriek sankciám však severokórejský režim pokračuje vo svojich jadrových aktivitách.

 

Čína je hlavným obchodným partnerom KĽDR a aj poskytovateľom humanitárnej pomoci. V apríli Peking zakázal dovoz uhlia a železnej rudy zo Severnej Kórey, ktoré sú jej dôležitým zdrojom príjmov. Zákaz sa týka aj predaja leteckého paliva, pričom výnimku majú severokórejské civilné lietadlá premávajúce na linkách do Číny, ktoré môžu na jej území tankovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies