Čína zadržala v Juhočínskom mori americké podmorské prieskumné plavidlo

NETKY.SK • 17 December 2016, 09:40 • 2 min
Čína zadržala v Juhočínskom mori americké podmorské prieskumné plavidlo

WASHINGTON - Čínska vojenská loď sa v Juhočínskom mori zmocnila podmorského robotického plavidla amerických námorných síl, ktoré tam zbieralo verejne prístupné vedecké údaje. Spojené štáty požadujú jeho vrátenie, oznámil dnes Pentagón.

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva obrany USA kapitán Jeff Davis povedal, že Spojené štáty sa diplomatickou cestou oficiálne ohradili voči štvrtkovému incidentu v medzinárodných vodách, ale zatiaľ nedostali odpoveď.

 

Podľa hovorcu oceánografická loď amerického námorníctva, USNS Bowditch, vyzdvihovala dva podmorské klzáky asi 90 kilometrov severozápadne od filipínskeho Subického zálivu, keď sa k nej priblížila čínska vojenská záchranná loď, ktorá vyslala čln a jeho posádka jedno z amerických plavidiel vzala so sebou. Čínska loď pritom nereagovala na rádiové správy od americkej lode, ktorá žiadala o vrátenie svojho plavidla.

 

Podmorský klzák je asi tri metre dlhý a 60 centimetrov široký, možno ho naprogramovať a pohybuje sa automaticky od morského dna k morskej hladine, kde zbiera údaje o teplote a slanosti vody a ďalšie údaje potrebné pri práci vojenských sonarov.

 

"Je náš a je jasne označený, že je náš. Chceme ho vrátiť a boli by sme radi, kedy sa niečo také už neopakovalo," povedal Davis reportérom.

 

Dodal, že USNS Bowditch a čínska loď boli od seba len asi 460 metrov. Americká loď je vyzbrojená ručnými zbraňami, ale ani jedna z lodí podľa jeho slov nevystrelila.

 

Čínska loď reagovala, až keď s americkým klzákom plávala preč. Podľa Pentagónu oznámila americkej lodi vysielačkou, že sa "vracia k zvyčajnej činnosti".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies