Čína vyzvala USA, aby sa nemiešali do sporov v Juhočínskom mori

NETKY.SK • 22 Február 2016, 12:09 • 2 min
Čína vyzvala USA, aby sa nemiešali do sporov v Juhočínskom mori

PEKING - Nasadenie čínskych ozbrojených síl v Juhočínskom mori sa v ničom nelíši od americkej vojenskej angažovanosti na Havaji, uviedla dnes podľa agentúry Reuters hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí sa na margo situácie v Juhočínskom mori vyjadrilo pred tohtotýždňovou návštevou šéfa čínskej diplomacie Wang Iho v Spojených štátoch. Washington obvinil minulý týždeň Peking, že na jednom zo sporných ostrovov v Juhočínskom mori rozmiestnil rakety zem-vzduch, čím prispel k zvýšeniu napätia v tejto oblasti.

 

Na otázku, či budú Wang I a americký minister zahraničných vecí John Kerry rokovať aj o Juhočínskom mori a čínskych raketách, hovorkyňa odpovedala, že USA by vojenské zariadenia na ostrovoch nemali používať ako "zámienku na robenie rozruchu".

 

"Spojené štáty nie sú do sporov okolo Juhočínskeho mora zaangažované, takže táto otázka nevytvára medzi Čínou a USA problém," uviedla na pravidelnom brífingu hovorkyňa čínskeho rezortu zahraničia.

 

Čína podľa agentúry Reuters dúfa, že Spojené štáty dodržia sľub a zostanú v sporoch o Juhočínske more nestranné a zároveň prestanú vyvolávať napätie poukazovaním na obmedzenú vojenskú prítomnosť Pekingu v tejto oblasti.

 

Peking si robí nároky na takmer celú rozlohu Juhočínskeho mora vrátane malých ostrovov ležiacich stovky kilometrov od južného pobrežia Číny. Ostrov Jung-sing tao (známy aj ako Woody Island) si však nárokuje aj Taiwan a Vietnam a do teritoriálnych sporov ohľadne Juhočínskeho mora sú zapojené štyri krajiny. Juhočínskym morom prechádzajú dôležité námorné obchodné trasy. Je zároveň potenciálnym ložiskom zásob ropy a iných energetických komodít.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies