Čína vyzvala KĽDR na návrat k denuklearizácii

NETKY.SK • 8 Január 2016, 12:45 • 2 min
Čína vyzvala KĽDR na návrat k denuklearizácii

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes Severnú Kóreu, aby zostala verná niekdajším prísľubom jadrového odzbrojenia a zdržala sa konania, ktoré by ešte viac zhoršilo situáciu po tom, ako uskutočnila v stredu svoj najnovší jadrový test.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Chua Čchun-jing, ktorú cituje agentúra Reuters, zároveň odmietla, že by mala Čína kľúč k vyriešeniu otázky severokórejského jadrového programu.

"Za dosiahnutie denuklearizácie Kórejského polostrova a zaistenie mieru a stability v súlade so spoločnými záujmami všetkých strán nesú zodpovednosť všetky tieto strany a vyžaduje sa preto všestranné vyvíjanie úsilia," povedala na brífingu v Pekingu.

 

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v rámci medzinárodných rokovaní pristúpila v roku 2005 na požiadavku, aby ukončila svoj jadrový program, ďalšie vyjednávanie v tejto veci však neskôr odmietla. Stredajší skúšobný odpal bol štvrtým jadrovým testom na území tejto komunistickej krajiny, pričom podľa oficiálneho vyhlásenia išlo tentoraz o dômyselnejšiu a potenciálne ničivejšiu vodíkovú bombu.

 

Spojené štáty podporujúce Južnú Kóreu vyzvali Čínu, aby po najnovšom jadrovom teste KĽDR zmenila svoj prístup k tejto krajine, za ktorej najbližšieho partnera sa považuje práve Peking. Ten podobne ako Soul alebo Washington vyjadruje v súvislosti s podzemným výbuchom pobúrenie, čoho dôvodom je podľa Reuters to, že naň nebol vopred upozornený.

 

Južná Kórea dnes v rámci odozvy na jadrový test KĽDR obnovila vysielanie propagandy proti tamojšiemu vedeniu cez amplióny pri vzájomnej hranici, a to presne v deň a hodinu, keď sa oficiálne narodil tamojší vodca Kim Čong-un. Juhokórejská agentúra Jonhap taktiež informovala o rozmiestňovaní delostrelectva pozdĺž hraníc so znepriateleným Severom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies