Čína vyslala do vesmíru mesačnú sondu s prieskumným vozidlom

NETKY.SK • 1 December 2013, 23:48 • 2 min
Čína vyslala do vesmíru mesačnú sondu s prieskumným vozidlom

PEKING - Čína vypustila dnes do vesmíru lunárnu sondu vybavenú vozidlom na prieskum geologickej štruktúry Mesiaca. Informovala o tom agentúra Sinchua.

slovakia

left justify in out

Raketa CZ-3B so sondou odštartovala podľa plánu z kozmodrómu Si-čchang v juhozápadnej Číne. Po vynesení na stanovenú obežnú dráhu, z ktorej sa vydá na cestu k Mesiacu, sa približne 3,8-tonová sonda Čchang-e 3 úspešne oddelila od nosnej rakety.

Čchang-e 3 má v polovici decembra absolvovať mäkké pristátie v oblasti Sinus Iridum, "Zálivu dúhy" na privrátenej strane Mesiaca. Miesto bolo zvolené s ohľadom na relatívne plochý terén vhodný na pohyb prieskumného vozidla Jü-tchu, ktoré sa po pristátí oddelí od robotického modulu.

Jü-tchu bude približne tri mesiace odoberať vzorky z mesačného povrchu so zameraním na prieskum tamojších prírodných zdrojov. Šesťkolesové vozidlo je vybavené radarom, astronomickým ďalekohľadom i ultrafialovou kamerou. 

Misia Čchang-e 3 dostala meno po staročínskej mesačnej bohyni. Ide o druhú fázy ambiciózneho čínskeho programu výskumu Mesiaca, odštartovaného v roku 2007. Predchádzajúce automatické družice Čchang-e 1 a 2 vykonávali výskumné úlohy len z obežnej dráhy okolo Mesiaca. Už v roku 2003 sa Čína stala treťou krajinou sveta po Rusku a USA, ktorá vlastnými silami vyslala do vesmíru svojho astronauta.

Ak bude misia Čchang-e úspešná, pôjde vôbec o prvú pozemskú sondu v 21. storočí, ktorá absolvuje mäkké pristátie na mesačnom povrchu. Doteraz sa to podarilo len Spojeným štátom a Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies