Čína vyskúšala pristávaciu dráhu na umelom ostrove v Juhočínskom mori

NETKY.SK • 7 Január 2016, 10:33 • 2 min
Čína vyskúšala pristávaciu dráhu na umelom ostrove v Juhočínskom mori

PEKING - Čína vyslala dve civilné dopravné lietadlá na jeden zo svojich umelých ostrovov, ktoré vytvorila na mieste koralových útesov v spornej časti Juhočínskeho mora. Podľa vyhlásenia, ktoré prevzala dnes agentúra AP, išlo o skúšobné lety s cieľom preveriť, či tamojšia pristávacia dráha zodpovedá štandardom.

slovakia

left justify in out

Uvedené skúšobné lety sa uskutočnili v stredu, prvé čínske lietadlo však na umelom ostrove Jung-šu dosadlo už v sobotu. Vietnam, ktorý si oblasť Spratlyho ostrovov takisto nárokuje, v tejto súvislosti obvinil Peking z narušenia vietnamskej zvrchovanosti.


Čína vybudovala v spornej časti Juhočínskeho mora sedem nových ostrovov navŕšením piesku na útesy, čo odsúdili okrem okolitých krajín aj Spojené štáty. Novovybudované letisko sa nachádza v lokalite známej pod anglickým názvom Fiery Cross Reef. Peking si nárokuje takmer celú spornú oblasť Juhočínskeho mora, kde sa predpokladajú bohaté ložiská ropy a zemného plynu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies