Čína vybuduje novú rýchlostnú železnicu z Pekingu do Moskvy, za viac ako 200 miliárd

NETKY.SK • 22 Január 2015, 12:50 • 2 min
Čína vybuduje novú rýchlostnú železnicu z Pekingu do Moskvy, za viac ako 200 miliárd

PEKING - Čína vybuduje novú rýchlostnú železničnú trať v dĺžke 7000 kilometrov z Pekingu do Moskvy za 1,5 bilióna jüanov (208,28 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na správu, ktorú zverejnila pekinská radnica na čínskej sociálnej sieti Weibo.

slovakia

left justify in out

Rýchlovlaky uľahčia cestovanie z Európy naprieč Áziou do Číny. Cesta z Moskvy do Pekingu cez Kazachstan tak potrvá necelé dva dni namiesto päť dní, uvádza sa na Weibo.

 

Plány na novú trať sa objavili v čase, keď ruská ekonomika zápasí s dôsledkami poklesu cien ropy a zhoršených vzťahov so Západom. Európska únia a USA vlani uvalili sankcie na Rusko za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Čína sa zase snaží preraziť v zahraničí so svojou technológiou budovania rýchlostných železníc.

 

O vybudovaní trate pre rýchlovlaky sa začalo diskutovať už vlani v novembri po podpise dohody o dodávkach plynu medzi Moskvou a  Pekingom. Viceprezident ruských štátnych železníc Alexander Mišarin vtedy uviedol, že výstavba trate po ruské hranice by mala stáť zhruba 60 miliárd USD (51,75 miliardy eur) a skráti cestu z Moskvy do Pekingu na 30 hodín. Mišarin zároveň označil novú železničnú trať za "Suezský prieplav z hľadiska objemu prepravy a významu".

 

Čínska sieť Weibo zverejnila túto informáciu mesiac po tom, ako premiér Li Kche-čchiang počas návštevy v Moskve podpísal bilaterálne dohody s Ruskom, ktoré zahŕňali aj dohodu o spolupráci na výstavbe rýchlostnej železnice. Jej vybudovanie by malo trvať osem až desať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona