Čína varuje USA pred vážnymi následkami, nepáči sa jej premenovanie námestia po čínskom disidentovi

NETKY.SK • 16 Február 2016, 12:10 • 2 min
Čína varuje USA pred vážnymi následkami, nepáči sa jej premenovanie námestia po čínskom disidentovi

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí varovalo dnes Spojené štáty pred vážnymi dôsledkami, ktoré bude mať premenovanie námestia pred čínskym veľvyslanectvom vo Washingtone po čínskom disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra Reuters, americký Senát uplynulý piatok jednohlasne podporil návrh pomenovať námestie pred čínskou ambasádou po disidentovi, ktorý si od roku 2009 odpykáva trest 11 rokov väzenia za rozvracanie štátu organizovaním petície s výzvou na ukončenie vlády jednej strany v Číne.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí žiada americký Senát, aby prestal podporovať návrh na premenovanie. Čína súčasne vyjadrila nádej, že výkonné orgány USA skoncujú "s touto politickou fraškou." Varovala súčasne, že ak sa návrh stane zákonom, bude to mať vážne dôsledky. Ministerstvo tiež upozornilo, že najnovší krok USA protirečí základným normám medzinárodných vzťahov.

 

Návrh predložil do Senátu Ted Cruz, jeden uchádzačov o nomináciu Republikánskej strany do volieb prezidenta USA. Hovorca Bieleho domu uviedol, že poradcovia prezidenta USA odporučia Barackovi Obamovi, aby zákon vetoval. Uviedli, že nejde o účinný spôsob, ako dosiahnuť Liouovo prepustenie na slobodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies