Čína varuje pred trvalou hrozbou terorizmu

NETKY.SK • 27 Február 2016, 13:43 • 2 min
Čína varuje pred trvalou hrozbou terorizmu

PEKING - Čína varovala, že aj napriek mohutnej prítomnosti bezpečnostných jednotiek a prijatiu prísneho protiteroristického zákona predstavuje v odbojnej oblasti Sin-ťiang terorizmus ešte stále značnú hrozbu.

slovakia

left justify in out

Protiteroristický špecialista čínskeho ministerstva verejnej bezpečnosti Liou Jüe-ťin uviedol, že zákon, ktorý platí od 1. januára, mal za následok, že cieľové skupiny osôb si teraz začali medzi sebou intenzívnejšie odovzdávať informácie, a to tak na domácej pôde, ako aj na medzinárodnej úrovni.

 

Predstaviteľ rezortu bezpečnosti sa k danej téme vyjadril v dnes publikovanom on-line rozhovore, píše agentúra AP.

Ešte stále podľa neho dochádza k teroristickým činom v niektorých častiach Sin-ťiangu, kde medzi jeho obyvateľmi - domorodými turkotatárskymi Ujgurmi moslimského vierovyznania - pretrváva odpor voči čínskej vláde. Ujguri sú etnicky, nábožensky i jazykovo odlišní od väčšinovej čínskej etnickej skupiny Chanov.

 

Čína tvrdí, že je vystavená hrozbe ujgurských organizovaných zoskupení zo zámoria, čo však mnohí pozorovatelia spochybňujú a uvádzajú, že definícia terorizmu, ako s ňou operuje oficiálny Peking, zahŕňa aj prejavy nenásilného odporu a neškodnú podporu ujgurskej kultúry.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies