Čína v roku 2019 začne s budovaním vlastnej vesmírnej stanice

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 19:36 • 2 min
Čína v roku 2019 začne s budovaním vlastnej vesmírnej stanice

PEKING - Čína plánuje v roku 2019 začať s budovaním svojej vlastnej vesmírnej stanice. Uviedol to dnes riaditeľ čínskeho úradu pre vesmírne lety s ľudskou posádkou Wang Čao-jao.

slovakia

left justify in out

"Ukončili sme obdobie skúšok vesmírneho laboratória a teraz začíname s výstavbou vesmírnej stanice. Podľa našich plánov jej konštruovanie bude prebiehať v rokoch 2019-22, pričom sa v tomto časovom úseku uskutoční veľké množstvo letov do kozmu. Keď budú práce ukončené, stanica bude permanentne obývaná astronautmi," uviedol Wang.

K spomínanému rozhodnutiu prikročil Peking po tom, ako sa minulý týždeň prvá čínska nákladná kozmická loď Tchien-čou 1 (Nebeský koráb 1) úspešne spojila s vesmírnym laboratóriom Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2), a to dva dni po štarte z novovybudovaného kozmodrómu Wen-čchang, ktorý sa nachádza na juhočínskom ostrove Chaj-nan.

Tchien-čou 1 na svojej misii splnila svoj hlavný cieľ - doplnenie paliva pre vesmírne laboratórium Tchien-kung 2, ktoré sa nachádza na obežnej dráhe Zeme od vlaňajšieho septembra.

"Doplnenie paliva je veľmi významný prelom. Bol to posledný kľúčový krok, ktorý sme potrebovali dosiahnuť pred začiatkom konštrukcie vesmírnej stanice," vyhlásil Jang Pao-chua, námestník riaditeľa China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

Technológiu dopĺňania paliva vo vesmíre, ktorá je nevyhnutná pre budovanie vesmírnej stanice, predtým zvládli iba Spojené štáty a Rusko.

Keď v roku 2024 ukončí svoju prevádzku Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) - ako je plánované -, Čína bude pravdepodobne jedinou krajinou s takýmto kozmickým systémom. V porovnaní s ISS, ktorá má hmotnosť 200 ton, však bude čínska stanica ľahšia; má vážiť 66 ton, pričom bude využívať aj sofistikovanejšiu technológiu, tvrdí Peking.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona